Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Klimatförändringarna gjorde Boris nederbörd dubbelt så sannolik

Kvinna försöker rädda sin katt i samband med en översvämning, i spåren av stormen Boris.

Med stigande temperatur blir flera extremhändelser i vädersystemet alltmer sannolika. Nu har en snabb analys av forskarnätverket World weather attributions, tittat på stormen Boris som orsakat dödsfall och stora ekonomiska skador i Centraleuropa.
– Vi bör kämpa för att stoppa klimatförändringarna för att undvika enorma sociala och ekonomiska kostnader, säger Bogdan H. Chojnicki, en av forskarna bakom analysen.

Himlen öppnade sig över stora delar över Centraleuropa den 12 september – och regnen fortsatte att hamra ned i fyra dagar. I spåren av den extrema nederbörden följde översvämningar som sköljde iväg hus och broar och orsakade strömavbrott. Sammanlagt ska 24 människor minst livet. Förklaringen till att stormen inträffade låg i att en ”perfekt storm” uppstått när flera vädermönster sammanföll, med kall luft från alperna och varm luft från Svarta havet och Medelhavet. Samtidigt gjorde klimatförändringarna att nederbörden var sju procent större, enligt en ny analys av forskarnätverket World weather attributions. Forskarna kommer också fram till att det blivit dubbelt så sannolikt att liknande regnmängder ska falla under fyra dagar i regionen. Det utifrån en uppvärmning på 1,3 grader jämfört med förindustriella nivåer. Vid 2 grader väntas liknande stormar släppa minst 5 procent mer regn – och bli 50 procent mer frekventa.

– Översvämningarna i Centraleuropa 1997 och 2002 beskrevs som händelser som bara inträffar en gång under ett århundrade, men två decennier senare har den globala uppvärmningen ökat från 0,5 till 1,3 grader (jämfört med förindustriella nivåer reds anm), och de har inträffat igen. Europa värms upp ännu snabbare än resten av världen. Trenden är tydlig – om människan fortsätter att fylla atmosfären med utsläpp från fossila bränslen kommer situationen att bli allvarligare, säger forskaren Bogdan H. Chojnicki från Poznańs universitet i ett uttalande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV