Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Röda halsdukar på väg till Bryssel

Rebellmammor på centralstationen hållandes röda halsdukar.

Röda halsdukar som rebellmammorna använde under en klimataktion vid riksdagen tidigare i år är nu på väg ner till Bryssel. Tillsammans med aktivister och halsdukar från åtta andra länder kommer rebellmammorna promenera mot EU-parlamentet, där några EU-parlamentariker kommer att få en halsduk i gåva.

En och en halv kilometers halsduk kommer att bäras av sjungande aktivister framför EU-parlamentet i Bryssel under onsdagen, för att markera: en och en halv grads uppvärmning – där går en röd gräns. 

Bakom aktionen står rebellmammor från flera europeiska länder, liksom nätverket Knitting for climate. Från Sverige kommer hela 750 meter av den 4,3 kilometer långa halsduk som rebellmammorna använde vid sin demonstration vid riksdagen i april, och resten bidrar aktivister från åtta andra länder med.

Väl framme vid EU-parlamentet kommer de att lämna över 1,5 meter långa halsdukar till de EU-parlamentariker som svarat på deras förfrågan om att mötas upp. 

– Just nu vet vi om att omkring 6 till 8 parlamentariker kommer att komma ut, däribland svenska Isabella Lövin och Pär Holmgren. Totalt har vi nog kontaktat omkring 100 parlamentariker med vår förfrågan, säger Matilda Bergström, en av de svenska Rebellmammorna som redan är på plats i Bryssel och pratar med Syre över telefon. 

”Stämningsfull manifestation”

Nätverket av stickande aktivister kräver skarpare klimatåtgärder i linje med Parisavtalet och det i princip förlorade målet om max 1,5 graders uppvärmning.

– Vi vill framförallt göra en vacker och stämningsfull manifestation. I vår idé ingår det att ge någonting, att visa att en annan värld är möjlig. Föreställ dig något vackert, fint och kärleksfullt. Vi lämnar gåvor.

– Det enda vi önskar är en framtid för alla världens barn. Det är inget orimligt krav. Det är det enda rimliga kravet egentligen. Betänk motsatsen!

Stopp för subventioner och prospektering

De specifika kraven som de båda nätverken ställer till EU-parlamentarikerna handlar i kort om att fasa ut de fossila bränslena:

1. Att inga nya licenser för prospektering av fossila bränslen utfärdas i Europa.

2. Att europeiska företags prospektering av fossila bränslen inte tillåts, inte ens i utomeuropeiska territorier.

3. Att alla offentliga subventioner till fossilbränsleföretag upphävs.

– Det är i praktiken samma innehåll som i det föreslagna Fossil fuel non proliferation treaty. Om EU stödjer det så kan det bli ett riktigt fördrag av det. Det skulle vara en game changer, säger Matilda Bergström, och förtydligar att vi redan idag har för mycket oljefyndigheter i världen.

– Skulle allt det brännas kommer vi inte hålla 1,5-gradersmålet. 

Tyst minut för Rosa

Under manifestationen kommer deltagarna också att vandra tillsammans till ett träd som kallas Rosa’s tree. 

– Hon var en klimataktivist som dog när hon var 15 år, på grund av klimatförändringar. Hon var ute tillsammans med sin vän Benjamin när flodvågen kom. Han försökte hålla fast henne, men det gick inte. Han överlevde och hon dog, berättar Matilda Bergström.

Det var år 2021 som de klimatrelaterade översvämningarna överraskade inte bara Belgien utan också Tyskland och skördade 220 liv i de båda länderna. Efter Rosas död startades föreningen Climate justice for Rosa av engagerade föräldrar och unga. Varje år den 15 juli hålls en minneshögtid vid det träd som planterades till hennes minne i närheten av EU-parlamentet. 

– Vi kommer att vandra dit tillsammans och lägga rosor runt det här trädet och hålla en tyst minut, för Rosa och för alla offer för klimatkrisen. 

Många har stickat

Matilda Bergström hoppas att det faktum att många har rest långt för att överlämna en gåva med en historia kommer att ha en effekt på politikerna. 

– Det här är inget som vi bara har köpt. Det är många som har suttit och stickat varje halsduk som är en länk i den långa röda gränsen. Det tar ju ett tag, och varje maska räknas. Det har stickats på äldreboenden, i kollektivhus, som arbetsterapi, på arbetsplatser. Så många har ansträngt sig och lämnat in sina stickningar, skickat dem och sytt i hop dem. Vi har rullat dem vackert till rosor.

Bara skapandet i sig är ångestdämpande och en bra form av aktivism, tror hon. Något som kan förena de som vågar stå offentligt och sjunga och de som aldrig skulle våga ta den platsen.

– Vi lyfter alla de som suttit och stickat och som aldrig skulle våga höja rösten. Det är ett sätt att göra sin röst hörd som är värd all respekt. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV