Radar · Miljö

Röd halsduk markerar klimatets gräns

Rebellmamma håller i röd halsduk.

Rebellmammor från hela landet samlas utanför riksdagen med en röd halsduk på 4,3 kilometer. Det är för att markera att Sverige måste hålla klimatmålet på 1,5 grader.
— Det är en episk demonstration, säger Frida Berry Eklund.

I dag är det overshoot-day i Sverige. Det betyder att om alla hade konsumerat som i Sverige hade jordens resurser för hela året varit förbrukade i dag. Därför, och för att Sverige inte når klimatmålet på 1,5 grader, demonstrerar Rebellmammorna under söndagen. 

— Det känns viktigare än någonsin att använda sin lagstadgade, demokratiska rätt att demonstera när politikerna inte agerar utan i stället ökar utsläppen och sätter alla barns liv och hälsa på spel, säger Frida Berry Eklund, som går i mitten av tåget och håller i den röda halsduken.

Många håller skyltar med sina barns namn på, bland annat Frida Berry Eklund.

Demonstrationen börjar på Sergels torg i Stockholm där runt 800-900 meter av den 4 300 meter långa röda halsduken rullas ut och sätts ihop. Resten är uppdelad i rullar, som bärs av rebellmammorna längst fram i tåget.

— Vi kallar det för rosor, vi är rosbärare, säger Jenny Eriksson, som bär på en av rullarna längre fram i tåget när det börjar närma sig Kungsträdgården.

Rosbärare kallades de som går längst fram i tåget med de delar av halsduken som är ihoprullad.

Jenny Eriksson har åkt från Malmö, tillsammans med runt 50 Rebellmammor. Enligt henne har det kommer mammor, kvinnor och andra som stöttar gruppen från hela landet, bland annat Göteborg, Norrköping, Gävle och Örebro.

— Politikerna måste ta ordentliga beslut för att bromsa utsläppen och vi behöver vara många för att visa det, säger hon.

Det långa tåget är på runt 1 200- 1 500 personer, uppskattar Rebellmammorna. Processionen går långsamt. Ansiktena är allvarliga och från tåget ljuder stämningsfulla sånger.

— Jag är väldigt orolig för klimatet, men så fort jag träffar de andra känner jag styrka och hopp, säger Jenny Eriksson.

Skylten som satt på miljödepartementet innan det lades ned har sparats av aktivister och dyker emellanåt upp i protester för miljö och klimat.

I en annan del av tåget går Linn Samuelsson med en skylt som det står miljödepartementet på. Det är originalet som tidigare hängde på byggnaden där miljödepartementet låg innan det lades ned.

— Nu måste vi alla vara miljödepartementet. Nu måste folket visa vilken politik som måste föra. Vi måste lösa klimatkrisen och lyssna på vetenskapen, säger Linn Samuelsson.

Bredvid henne går Sophia Pankenier. Hon fyller i:

— Alla måste ta ansvar. Inte tvärtom som vår nuvarande regering gör, säger hon.

Utanför riksdagen och Kungliga slottet dyker den internationella performancegruppen Red rebels också upp.

Förutom de som går i demonstrationståget har ytterligare personer engagerat sig i aktionen genom att sticka och virka den långa halsduken. Rebellmammorna hade uppmanat folk att sticka halsdukar på 1,5 meter som sedan har satts ihop. På vissa delar av halsduken syns broderier där det står 1,5 grader och många i tåget har även armbindlar där det står 1,5 grader.

Demonstrationståget kom in från två olika håll på Drottninggatan och möttes vid entrén till Riksdagen.

Vid Strömbron delar sig processionen i två olika led som vandrar på vardera sida om riksdagen. Vid entrén möts de två igen. Där står de stilla och börjar sjunga

— Vi har samlats här för vi vill ha en levande värld, en framtid för barnen, en framtid för barnen, sjunger Rebellmammorna om och om igen.

Efter sången är slut jublar Rebellmammorna. Även kulning, traditionellt lockrop vid vallning, hörs emellanåt ljuda över tåget.

Lite längre bort från Riksdagen, vid Norrbro framför slottet, står Cattie, en rebellmamma och håller i den del av halsduken som är utrullad. När det kommer cyklister, gående eller annan trafik lyfter de halsduken så att folk ska komma igenom.

— Det känns så mäktigt. Kallt. Och fantastiskt viktigt, säger hon.

Demonstrationståget delade på sig så att de kom fram till riksdagen på från varsin sida av Drottninggatan.

Artikeln har uppdaterats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV