Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

Basinkomsten i Katalonien skjuts upp

Mónica Martínez Bravo

Det blir troligtvis inget projekt med basinkomst i Katalonien under denna mandatperiod, uppger Mónica Martínez Bravo, Kataloniens minister för sociala rättigheter, rapporterar La Vanguardia.

Mónica Martínez Bravo är nytillträdd minister i Kataloninen, Spanien, efter regionvalet i maj i år. Vid en utfrågning i Kataloniens parlament i förra veckan uttryckte hon tvivel om pilotprojektet med basinkomst.

Basinkomstprojektet klubbades av det katalanska parlamentet 2021, och designen har hyllats av bland annat de finska forskare som utförde den stora studien av basinkomst i Finland, vilket Syre rapporterat om tidigare.

Men Mónica Martínez Bravo sade att kostnaden för pilotprojektet borde mätas mot samhällsnyttan, och att ingen deltagare skulle drabbas negativt. Hon tillade att projektet troligen inte kommer att genomföras under mandatperioden, men lovade att behålla kontoret som planerar basinkomsten, i enlighet med tidigare överenskommelser med andra partier.

Störst i västvärlden

Om basinkomstprojektet i Katalonien genomförs i sin nuvarande form skulle det bli det största i västvärlden. Enligt nuvarande plan ska 10 000 personer delta i studien, varav 5 000 får basinkomst. Sedan ska skillnaderna mellan grupperna undersökas.

Projektet är alltså mer än dubbelt så stort som den studie som genomfördes i Finland år 2017-2018, där 2 000 personer fick basinkomst. En annan skillnad mot Finland är att basinkomsten i Katalonien inte skulle delas ut bara till arbetslösa eller personer med låga inkomster, utan även till medel- och höginkomsttagare. De enda som sållas bort från experimentet är de 10 procent av befolkningen som har högst inkomster.

Dessutom är tanken att studien ska undersöka hur basinkomsten påverkar befolkningen på samhällsnivå. Det gjordes aldrig i Finland, utan där studerades bara hur individer påverkades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV