Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Haag blir första stad i världen att förbjuda fossil reklam

Staden Haags centrum.

Från och med nästa år blir det olagligt med all typ av reklam för fossila produkter och klimatförstörande tjänster i staden Haag. Det rapporterar The Guardian.

Flygresor, kryssningsfartyg, bensin- och dieseldrivna bilar. Reklam för liknande produkter och även för koldioxidintensiva tjänster kommer att bli olagliga på gatorna i Haag i Nederländerna. Det beslutet tog stadens politiker under torsdagen. 

Det innebär att staden blir den första i världen att totalförbjuda liknande reklam. Men fler har börjat röra sig i samma riktning. Tidigare i år tog trafiknämnden i Region Stockholm ett beslut om att inte tillåta fossil reklam i kollektivtrafikens miljöer. Detta beslut kommer dock att börja gälla först när nuvarande avtal går ut om cirka ett och ett halvt år. Det finns också undantag för resetjänster, såsom flygresor, något som fått kritik från miljörörelsen.

Beslutet i Haag kommer efter att FN:s generalsekreterare António Guterres i somras uppmanade regeringar runtom i världen att göra som de gjort med produkter såsom tobak, som skadar människors hälsa.

– Jag uppmanar alla länder att förbjuda reklam från fossilbränsleföretag. Och jag uppmanar nyhetsmedier och teknikföretag att sluta använda reklam för fossila bränslen, sa han då

Normaliserar ohållbart beteende

Thijs Bouman, docent i miljöpsykologi vid Groningens universitet, säger till The Guardian att reklam för fossila bränslen undergräver klimatpolitik, eftersom den normaliserar och främjar ohållbart beteende.

– Stora statliga investeringar behövs för att motverka den negativa effekten av fossil reklam. Om fossil reklam förbjuds kan dessa resurser användas bättre, till exempel för att stärka hållbara alternativ och faciliteter som kollektivtrafik.

Flera städer förväntas följa efter med liknande beslut, såsom exempelvis Toronto i Kanada och Graz i Österrike.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV