Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Jomshof utreds för hets mot folkgrupp – pausar uppdrag

Richard Jomshof

SD-toppen Richard Jomshof pausar sitt ordförandeskap i justitieutskottet efter att han delgivits misstanke om hets mot folkgrupp. Han har på Twitter spridit rasistiska nidbilder. Nu går partiet ut i försvar och partikollegan Mattias Karlsson sprider själv en av de misstänkta bilderna och skriver “om ni vill polisanmäla mig var så goda”.  

Det är Richard Jomshof själv som i tidningen Kvartal gått ut med att han kallats till polisförhör gällande hets mot folkgrupp. På X skriver Jomshof att han under perioden han är misstänkt “pausar” sitt uppdrag som ordförande för justitieutskottet.   

“Att jag tillfälligt väljer att kliva ned från ordförandeposten i justitieutskottet handlar om att jag inte vill att detta ska bli en fråga om mitt ordförandeskap, utan om själva kärnfrågan, det vill säga den hotade yttrandefriheten och rätten att peka på de problem jag lyfter ovan”, skriver Jomshof på X.  

Pakistanier pekas ut som våldtäktsmän

Det är två bilder på X, tidigare Twitter, som Richard Jomshof uppger att han utreds för. Enligt Jomshof var det “bilder vilka tydligt belyser några av de problem våra samhällen i dag brottas med som en följd av den väldigt stora invandringen från Mellanöstern och Nordafrika” som han publicerat.  

I en av bilderna pekas pakistanier ut som våldtäktsmän som lurar in sig i Storbritannien för att inleda jihad. Den andra bilden som utreds visar en familj med en skylt som säger ”migranter” framför ett hus märkt ”Europa”, där en man välkomnar dem under texten ”Humanity first”. I nästa scen brinner huset, och familjen som tänt elden går iväg, samtidigt som texten lyder ”Islam first”. 

Efter att Jomshof meddelat att han utreds för hets mot folkgrupp har partiet gått i försvar för Jomshof. Toppolitikern och partiideologen Mattias Karlsson, som tillfälligt var partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning, har själv publicerat en av bilderna på X.  

“Om någon vill polisanmäla även mig för att jag nedan, i upplysningens namn, postar ett foto av Richards återpostning av satirteckningen ifråga, så var så goda. I am Spartacus/Jomshof”, skriver han.  

”Varnade” för valfusk inför valet

Richard Jomshof sprider frekvent antimuslimsk propaganda och inte minst antimuslimska propagandabilder. Syre har tidigare gått igenom Richard Jomshofs centrala roll för ideologisk anti-muslimism i Sverige och i synnerhet inom Sverigedemokraterna.  

Under sin tid som redaktör för Sverigedemokraternas medlemstidning SD-kuriren hjälpte Jomshof till att etablera och legitimera den counterjihadistiska miljön i Sverige, en internationell rörelse som kulminerade i terroristen Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge 2011. 

Inför valet  2022, under samma period som valmyndigheten varnade för desinformationskampanjer som syftade till att urholka förtroendet för det svenska valsystemet, gick Jomshof ut på en rasistisk sajt och hävdade att  “valfusk kan avgöra valet”.  

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV