Ojämlikheten måste minska för att klimatet ska kunna stabiliseras och den biologiska mångfalden bevaras, visar en ny stor rapport från The Lancet planetary health, rapporterar TT.
Över 60 forskare från 20 länder har analyserat fem planetära system: klimat, biologisk mångfald, vatten, luftföroreningar och övergödning. De konstaterar att flera av dessa system redan är överbelastade.
– Vi måste minska ojämlikheten och dela bättre på jordens resurser, säger Lisa Jacobson, projektansvarig för Earth commission på Future earth i Sverige till TT.
Genom att jämföra hur mycket planeten tål med hur mycket som produceras och konsumeras på ett ohållbart sätt kan världens nationer sätta budgetar och mål, exempelvis för hur mycket skog som får huggas ned eller hur mycket växthusgaser som får släppas ut, uppger Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning i Tyskland och professor vid Stockholms universitet.
– Vi kan inte fortsätta att subventionera den rika vita minoriteten till att ha en ohållbar produktion och konsumtion, säger han till TT.
”Sorglig utveckling”
Områden som Indien, Bangladesh och delar av Afrika är redan hårt drabbade, visar rapporten.
Forskarna hoppas att beslutsfattare och företag ska använda rapporten för att genomföra nödvändiga förändringar. För det går fortfarande att vända utvecklingen genom att minska ojämlikheten och ställa om systemet. Då kan det säkra utrymmet räcka till alla, uppger Lisa Jacobsson.
Omställningen behövs göras både nationellt och globalt, enligt forskarna.
– För inte så många år sedan var Sverige ett draglok för EU:s klimatpolitik men nu är vi mer av ett släpankare. EU är nu en garant för att vi inte ska förlora takten helt, det är en sorglig utveckling, säger Johan Rockström till TT.