Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Lula-regeringen vill stoppa EU:s avskogningsförordning

Skog som brinner

Brasilien uppmanade igår, onsdag, den Europeiska unionen att inte införa den nya avskogningsförordningen, EUDR, som förbjuder import till EU av produkter kopplade till förstörelsen av världens skogar.

I brevet till EU, som Reuters tagit del av, bad Lula-regeringen EU att revidera lagen för att undvika att skada den brasilianska exporten – som enligt brasilianska regeringen ”kan komma att påverka nästan en tredjedel av Brasiliens export till EU”.

Lagen antogs av Europaparlamentet 2022 och trädde i kraft i juni förra året, men företag har fått 18 månader på sig att anpassa sig.

Lagen omfattar soja, nötkött, palmolja, kaffe, kakao, gummi, trä och derivat, inklusive läder och möbler.

”Brasilien är en av de främsta leverantörerna till EU av de flesta av de produkter som omfattas av lagstiftningen, och dessa motsvarar mer än 30 procent av vår export till det gemensamma blocket”, skriver jordbruksministern Carlos Fávaro och utrikesministern Mauro Vieira i brevet till EU.

Vad är avskogningsförordningen?

• Produkter som omfattas av avskogningsförordningen får inte ha orsakat avskogning eller skogsförstörelse efter den 31 december 2020. Det innebär bland annat att en råvara som kommer från mark som avskogats efter 31 december 2020 inte får släppas på EU:s inre marknad efter den 30 december 2024.

• Avskogningsförordningen är ett initiativ inom EU:s skogsstrategi 2030. Syftet med förordningen är att minimera unionens bidrag till avskogning och skogsförstörelse världen över, och på så sätt bidra till en minskning av den globala avskogningen. Syftet är också att minska unionens bidrag till utsläpp av växthusgaser och global förlust av biologisk mångfald.

• Den största orsaken till avskogning och skogsförstörelse är att mer skogsmark tas i anspråk som jordbruksmark. Världens växande befolkning och ökande efterfrågan på jordbruksprodukter, särskilt av animaliskt ursprung, förväntas leda till ökad efterfrågan på jordbruksmark och ytterligare avskogning, samtidigt som förändringar i klimatet påverkar livsmedelsproduktionen.

Skogsstyrelsen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV