Startsida - Nyheter

Radar

Lundin Oil-rättegången: Hot mot vittnen utreds på nytt

James Ninrew Dong utanför rättegångssalen

Lundintopparna anklagas återigen för övergrepp i rättssak. Efter att förundersökningen om detta lades ned för drygt ett år sedan har den nu återupptagits, rapporterar Blankspot

Sedan september förra året pågår den största rättegången genom tiderna, där de tidigare svenska topparna i Lundin Oil anklagas för att ha hjälpt till att rensa bort befolkningen från oljefälten i Sudan och därför är åtalade för medhjälp till folkrättsbrott.

Det har även funnits misstankar om att Lundintopparna varit inblandade i hot, misshandel och mutor för att personer inte skulle vittna mot företaget.

Men förundersökningen om övergrepp i rättssak lades ned innan den stora rättegången drog igång i höstas, på grund av att det ansågs finnas för lite bevis för att Lundintopparna låg bakom trakasserierna.

Men nu har misstankarna mot topparna åter väckts, rapporterar Blankspot

Tidningen har fått bekräftat av både åklagaren och polisen att förundersökningen om övergrepp i rättssak har tagits upp på nytt. 

”Vi kan bekräfta att förundersökningen återupptagits den 13 juni 2024 med anledning av nya uppgifter som inkommit. Polisens förundersökningsledare heter Catrin Boodh och arbetar vid Noa, men hon kommer inte kunna kommentera mer än ovan”, skriver Polisens pressekreterare Karin Styrenius i ett mail till Blankspot, rapporterar tidningen.

Dagens Nyheter avslöjade år 2018 att vittnen i utredningen trakasserats av personer som sagt sig arbeta för oljebolaget. 

Till DN svarade Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson då via mejl att: 

”Vi ser givetvis mycket allvarligt på de här anklagelserna, som vi anser vara helt ogrundade”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV