Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

2024 blir sannolikt varmaste året som uppmätts

Fler skogsbränder är att vänta i takt med att planeten värms upp.

2024 är på god väg att bli det varmaste året som uppmätts, skriver EU:s klimattjänst. 

Juli månad blev en ovanligt varm månad, om än inte i Sverige så globalt. Den genomsnittliga yttemperaturen som uppmättes innebar att månaden blev den näst varmaste julimånaden sedan mätningarna började. Då fjolårets julimånad var än varmare bröts den svit av 13 månader av rekordvärme som generat rubriker världen det senaste året. Skiftet sker samtidigt som det återkommande väderfenomenet El Niño, som driver upp den globala medeltemperaturen, är på väg att klinga av. Istället väntas väderfenomet, La Niña, som kyler den globala medeltemperaturen ta vid de närmaste månaderna. Ändå håller EU:s klimattjänst Copernicus det för sannolikt att 2024 överträffar 2023 som det varmaste året som uppmätts sedan mätningarna startade. 

”Den genomsnittliga anomalin för de återstående månaderna i år skulle behöva sjunka med minst 0,23 grader för att 2024 inte ska vara varmare än 2023. Detta har sällan skett i hela ERA5-datasetet, vilket gör det alltmer troligt att 2024 kommer att bli det varmaste året som registrerats”, skriver Copernicus. 

ERA5 är den samling av data om väderförhållanden världen över som Copernicus använder sig av. 

– Sviten av rekordvarma månader har kommit till ett slut, men bara med en hårsmån. Globalt sett var juli 2024 nästan lika varm som juli 2023, den varmaste månaden som någonsin registrerats. I juli 2024 noterades de två varmaste dagarna någonsin. Det övergripande sammanhanget har inte förändrats, vårt klimat fortsätter att bli varmare. De förödande effekterna av klimatförändringarna började långt före 2023 och kommer att fortsätta tills de globala utsläppen av växthusgaser når netto noll, säger Samantha Burgess, biträdande chef för Copernicus tjänst för klimatförändringar i en kommentar.

2023 är det hitintills varmaste kalenderåret utifrån globala temperaturdata som går tillbaka till 1850. Det var 1,48 grader varmare än den förindustriella nivån 1850-1900.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV