Startsida - Nyheter

Radar · Fred

Flera vill skjuta upp omröstningen om DCA-avtalet

Håkan Svenneling

Vänsterpartiet vill skjuta upp riksdagens omröstning av det omdiskuterade militäravtalet med USA kallat DCA (Defence cooperation agreement), som bland annat ger amerikansk militär rätt att använda 17 svenska militärbaser, uppger Ekot.

– Det här är en process som har gått väldigt fort och som haft svag demokratisk förankring i att människor haft tillgång till avtalet och möjlighet till diskussion innan avtalet skrivs under. Ett år skulle ge möjlighet för djupare analys av avtalets konsekvenser, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson (V), till Sveriges radio.

Vänsterpartiet hänvisar till något som kallas vilandeförklaring, vilket kan användas för att skjuta på ett beslut som rör medborgerliga rättigheter i ett år, om minst 1/6 av riksdagsledamöterna ställer sig bakom det.

Att rösta för vilandelinjen är inte att rösta emot utan ”stanna upp lite”, menar Svenneling.

Kritik men stor majoritet för

Miljöpartiet har varit kritisk mot DCA-avtalet, men oavsett krävs stöd från ytterligare 20 ledamöter från andra partier, uppger radiokanalen. Sex av åtta partier har visat stöd för DCA-avtalet.

I utrikesutskottets betänkande, som kom i går, har en skrivning om nedrustningsavtalet NPT lagts till.

Även inom Socialdemokraterna har det funnits betänkligheter och en formulering om icke-spridningsavtalet om kärnvapen har lagts till i texten, vilket enligt den försvarspolitiske talespersonen Peter Hultqvist (S) är ”ett viktigt förtydligande, rapporterar Göteborgs-posten.

– Det dödar på något sätt diskussionen om kärnvapen på svenskt territorium, säger han enligt tidningen.

”Försöker döda debatten”

Men enligt Svenska Freds är vilket hinder det utgör för kärnvapen på svenskt territorium en tolkningsfråga. Ordföranden Kerstin Bergeå kräver att frågan bordläggs av riksdagen tills oklarheter utretts.

– Skrivningen är ett sätt att försöka döda debatten i en fråga som är mycket mer komplicerad. Vi välkomnar att Sveriges internationella nedrustningsåtaganden tydliggörs, men det är också tydligt att partierna har olika tolkningar om vad skrivningen innebär och att det därför inte är någon garanti mot kärnvapen i Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Från föreningen kritiseras också att DCA-avtalet saknar andra förtydliganden, till exempel amerikanska styrkors immunitet mot svensk lag när den utländska lagstiftningen är svagare, som vid sexualbrott.

Riksdagen planerar att rösta om avtalet tisdagen den 18 juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV