Elin Gauffin, David Pena Cesped och Louise Strömbäck är initiativtagare till demonstrationen Tillsammans mot rasism som samlar 29 organisationer och sker i dag, den 2 juni, i Stockholm, en vecka före EU-valet. Syre ställde tre frågor inför dagens manifestation.
Varför tar ni initiativ till demonstrationen?
– Det finns mycket rasism i samhället och politiken, som i regeringens nya lagar och förslag, till exempel angiverilagen. Inför EU-valet pekar prognoserna på att högerextrema och högerpopulistiska partier kan bli största partier i nio länder! Därför är det nu viktigt att visa det finns en stark antirasistisk rörelse, säger Louise Strömbäck, styrelseledamot i Seko tunnelbanan, en fackförening som tillsammans med 28 andra organisationer anslutit sig till demonstrationen.
En av demonstrationens paroller är Nej till angiveri.
Anmälningsplikten, den så kallade angiverilagen, är ett av Tidöpartiernas omdiskuterade förslag som innebär att offentliganställda ska rapportera till myndigheterna när de kommer i kontakt med personer som vistas illegalt i landet.
– Vi kan inte acceptera att anställda inom offentlig sektor med en angiverilag ska bli tvungna att ange papperslösa. Det finns flera problem, framförallt att redan allvarligt utsatta personer förlorar all trygghet i samhället, kommer inte att kunna söka vård eller låta barnen gå till skolan, fast Sverige har skolplikt. Dessutom är lagen ett arbetsmiljöproblem för dem som ska tvingas göra anmälningar.
Angiverilagen
Tidigare i veckan arrangerades ett riksdagsseminarium med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna med flera paneler från fackförbund och akademin. Utredaren Anita Linder ska redovisa sitt uppdrag, där angiverilagen ingår, den 30 september.
– Alla Saco:s 28 fackförbund säger nej till angiverilagen och poängterar att den är oförenlig med deras yrkesetik. En angiverlag skulle splittra samhället i grunden och slå sönder tilliten för varandra. Jag vill sammanfatta det med att SD och regeringen vill ha en rasistisk stat, tillägger Elin Gauffin, medlem i partiet Socialistiskt alternativ.
I ett pressmeddelande inför demonstrationen skriver arrangörerna: ”Rasistisk politik visar sig på många sätt, den kommer även i form av ’trygghetspolitik’. Visitationszonerna i socialt utsatta områden gör inte livet svårare för gängkriminella, men det kommer att utsätta vanliga arbetare och unga med icke-vit hudfärg för genomsökningar och trakasserier. /…/ De rasistiska förslagen från regeringen kommer som hand i handske ihop med en upptrappad nationalism, krigshets och skrämselpropaganda”.
– En annan viktig paroll är att försvara rätten till asyl. Alla stora partier tar upp migrationsfrågan och försöker bräcka varandra i hur de ska försäkra sig om att Sverige inte ska behöva ta emot flyktingar och hjälpa människor i nöd. Ebba Busch är verkligen ett rött skynke för antirasister, muslimer och många som känner någon sorts humanitet, säger Elin Gauffin.
”Rött skynke”
Kristdemokraternas partiledare har fått hård kritik för sitt senaste uttalande ”att Islam måste anpassa sig, och de som inte är beredda att anpassa sin tillämpning av islam hör inte hemma i Europa eller i Sverige” i en intervju med Dagens Nyheter. I SVT:s Aktuellt uppger Ebba Busch att hon ”vänder [sig] mot fultolkningen”.
Arrangörerna skriver i pressmeddelandet: ”SD:s trollfabrik är avslöjad men de fortsätter som om inget har hänt. Övriga högerpartier försöker trumfa, som Ebba Busch senaste hets mot muslimer. Den här miljön är farlig, den inspirerar till fascistiskt våld så som i Gubbängen”.
– Det är viktigt att bekämpa rasismen, som växer alltmer i Sverige med Sverigedemokraterna i spetsen. Vissa politiker vill bygga murar i Europa och på arbetsplatser i Sverige. Jag kämpar för att vi ska rusta ner och bidra till förhandlingar i stället för att gå med i Nato och skicka vapen till länder i krig. Tidigare hade Sverige en viktig roll att spela här, men genom Natointrädet har vi förlorat den, säger David Pena Cesped, Salvador Allende kulturförening.
Efter demonstrationen: Vad blir nästa steg?
– För det första vill vi ge hopp till människor, varje dag träffar jag människor med uppehållstillstånd som är rädda och många pratar om att flytta från Sverige. Men det ska man inte behöva och eftersom det sker på många ställen i Europa behöver vi samlas i ett motstånd mot det samhälle vi är på väg emot. I Tyskland demonstrerade 1,5 miljoner mot rasismen i början av året. Vi behöver också resa oss, säger Elin Gauffin.
Tillsammans mot rasism
Demonstrationen inleds på Norra bantorget den 2 juni klockan 13:00. Bland talare och artister finns sångerskan Kristin Ampero.
Paroller:
• Nej till angiveri och visitationszoner
• Återinför rätten till asyl
• Bekämpa rasism, militarism och hetsen mot muslimer
• Kamp mot fascistiskt våld och terror
Tillsammans mot rasism/Fempers nyheter