Fyra av tio plagg som slängs i soporna hade kunnat återanvändas. Det visar en ny rapport från rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet.
Att tillverka kläder är extremt klimatskadligt. Tillverkning av kläder och skor orsakar mer utsläpp av växthusgaser globalt än alla internationella flyg och sjötransporter tillsammans, vilket Syre skrivit om tidigare.
Ändå ökar svenskarnas konsumtion av nytillverkade kläder. Visserligen ökar konsumtionen av begagnade kläder också, men de utgör bara 5-7 procent av svenskarnas textilkonsumtion, enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet.
Kan återvinnas
Rapporten visar också att när svenskarna rensar bland sina kläder åker det mesta i soporna. Nästan dubbelt så mycket textilier slängs i soporna för förbränning än vad lämnas för återanvändning.
Detta trots att var fjärde plagg som slängs i soporna egentligen hade kunnat återanvändas – antingen genom att säljas på second hand eller att materialet hade kunnat återvinnas.
I exempelvis Malmö finns numera en återvinningscentral som sorterar begagnade kläder utifrån material så att företag storskaligt kan återvinna fibrerna, vilket Syre rapporterat om förut.
Hamstring i garderoben
Men ännu större del av kläderna än de som slängs hamstras av svenskarna – dubbelt så mycket. Nästan en tredjedel av kläderna i våra garderober används inte eller används mycket sällan, enligt rapporten.
”Där finns en stor potential för ökad insamling”, står det i rapporten.
Den som vill lämna in kläder gör bäst i att lämna in dem i butiken. De insamlingsboxar eller containrar som finns på stan kan släppa in fukt, och förstöra kvaliteten.
Forskarna har inte kunna räkna med alla kläder som skänks bort till anhöriga, på nätet eller som säljs privat på loppisar, men bedömer att den delen är procentuellt liten.