Prenumerera

Logga in

Zoom

Billströms besked till svenskarna i IS-lägren: ”Ingen skyldighet att ta hem barnen”

Sverige har ingen skyldighet att ta hem de svenska medborgare som fortfarande befinner sig i fångläger i Syrien.

De fem svenska barnen som fortfarande befinner sig i fånglägren i nordöstra Syrien kommer inte att få hjälp av Sverige att ta sig hem. Det beskedet ger utrikesminister Tobias Billström (M), i en intervju med TV4.

De flesta av de svenska medborgarna som tog sig till Syrien under kriget har rest tillbaka till Sverige eller vidare till andra länder. Kvar efter terrorsekten “Islamiska statens” fall 2019 finns fem barn och deras mammor, samt tio män.

Anhöriga till de svenska medborgarna har länge försökt att få svenska statens hjälp att ta hem personerna till Sverige. Sedan Tidö-regeringens partier kom till makten har inga besked kommit i frågan, men nu meddelar utrikesminister Tobias Billström att någon hjälp inte är att vänta eftersom personerna har rest dit “frivilligt” för att ansluta sig till en av mänsklighetens grymmaste terrororganisationer.

– Regeringen kommer inte att agera för att hämta hem svenska medborgare eller svenskar som har kopplingar till Sverige från de här lägren och det gäller alla som befinner sig där. Det gäller män, det gäller kvinnor och det gäller barn, säger han till TV4.

Svåra förhållanden

Syre har tidigare rapporterat om den miserabla situationen i fånglägren, varav ett är det ökända al-Roj, där barnen hotas av sjukdomar, våld och radikalisering. Ett av barnen, en flicka i åttaårsåldern, är svårt undernärd och riskerar att dö.

Sverige har fått kritik från flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter för att inte ha hämtat hem barnen och repatrierat dem. FN har flera gånger meddelat att det är ursprungsländernas plikt och skyldighet att göra det.

Fionnuala Ní Aoláin, som har varit FN:s särskilda rapportör för främjande och skydd av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter i kampen mot terrorism, har kallat förhållandena som barnen utsätts för som tortyrliknande. Hon menar att det är en omänsklig och förnedrande behandling som går stick i stäv med internationell rätt och kan komma att orsaka livslånga trauman och fysiska skador.

Även Rädda barnen har arbetat för att få hem barnen för att de ska få den vård och rehabilitering som de behöver. Responsen från svenska myndigheter har dock varit trög.

– Vi är väldigt oroliga för flickans hälsa. Hon väger bara sexton kilo. Det är medelvikten för en flicka som är ungefär halva hennes ålder. Utifrån detta bedömer vi att hennes tillstånd är livshotande, sade David Miller, Rädda barnens Sveriges tillförordnade regiondirektör för Mellanöstern och Nordafrika och programansvarig, till Syre.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i en intervju med TV4 att Sverige inte har ett ansvar att ta hem barnen. Här en bild från när Billström deltar i en flaggceremoni vid Natos högkvarter i Bryssel. Foto: Henrik Montgomery / TT

Föräldrarnas ansvar

Att den åttaåriga flickan kan komma att dö är inget som Tobias Billström vill ta ansvar för. Utrikesministerns besked är att skulden helt ligger på barnets föräldrar eftersom de har rest till Syrien mot UD:s rekommendationer.

– Det svenska ansvaret i det här sammanhanget måste begränsas till att situationen i lägren kan förbättras. Och där finns åtgärder och annat som har rullat över tid, säger Tobias Billström, till TV4.

En av orsakerna till att regeringen och utrikesdepartementet inte vill göra några insatser för att ta hem svenskarna är det “försämrade säkerhetsläget”. Tobias Billström säger sig vara rädd för att barnen och deras föräldrar redan har radikaliserats och att de utgör ett hot för Sverige om de kommer hem.

Återhämtat sig

Den analysen håller inte organisationen Repatriate the children (RTC) med om. RTC har fungerat som en mottagande stödfunktion i arbetet med återintegrering av flera av familjerna som återvände 2021-2022.

Där visar erfarenheterna att barnen som tidigare har suttit i fångläger snabbt har återhämtat sig hälsomässigt och har börjat i skolan. Även mammorna har påbörjat studier eller fått jobb och har börjat att komma in i samhället igen. Inga tecken på radikalisering har visats, menar RTC, som är kritisk till att Sverige inte gör mer för att återföra de återstående barnen.

– Barnen borde inte sitta i fångläger över huvud taget. UD:s besked i frågan innebär att barn som är svenska medborgare och dokumenterat far illa riskerar att skadas, radikaliseras eller dö, säger en talesperson för RTC till Syre.

Talespersonen tillägger:

– Att Sveriges regering kan säkra barnens rättigheter och rädda deras liv, men väljer att inte göra det, väcker frågor om vad ett svenskt medborgarskap är värt.

RTC gör en bedömning att regeringens hållning i frågan går på tvärs mot Sveriges nya nationella strategi mot våldsbejakande extremism och terrorism, ”genom att lämna kvar sina medborgare framstår det som att Sveriges regering tar lätt på radikalisering och terrorism”, skriver RTC i ett pressmeddelande.

”Utomrättsligt frihetsberövade”

Syre har intervjuat den åttaåriga flickans farfar Samir, som även har en son som sitter i ett fångläger för personer misstänkta för samröre med IS. Han har inte talat med sin son på flera år och vet inte om han lever eller är död. Samir tycker att Sverige ska ta sitt ansvar och hämta hem de svenska medborgarna, framförallt vad det gäller barnen.

– Vi vill väcka samhällets sympati så att folk förstår vår situation och att våra barn och barnbarn är helt rättslösa. Människor kan inte hållas utomrättsligt frihetsberövade, alla människor är oskyldiga innan de har dömts, sade Samir till Syre i december.

Han tillade:

– Jag är säker på att min son Yosef inte utgör något hot. Om någon har begått ett brott, låt dem utredas! Men låt dem inte bara sitta och ruttna bort i vidriga läger utan att vi familjer får veta någonting.

Läs reportagen om de kvarvarande svenskarna i fånglägren:
Anhörig: ”Om mina barnbarn dör skyller jag det på Sverige”
Anhörig: “Om mina barnbarn dör skyller jag det på Sverige (del 2)

Fakta: Männen, kvinnorna och barnen som återvände från Syrien

• Omkring 300 personer reste från Sverige mellan åren 2012 och 2016 för att ansluta sig till terrororganisationen IS i Syrien och Irak, enligt Försvarshögskolan.

• Enligt Säkerhetspolisen har omkring 150 av dem återvänt till Sverige.

• Ett antal kvinnor och barn har på egen hand tagit sig till Sverige innan 2019.

• Sex kvinnor och elva barn fick konsulärt stöd att komma till Sverige efter att ha tagit sig ur lägren under 2020 och 2021. En av kvinnorna har senare har dömts för krigsbrott.

• Under 2019 repatrierades sju barn, som är barnbarnen till Patricio Galvez.

• 23 barn och 12 kvinnor utvisades från lägren och togs hem till Sverige under 2021 och 2022.

• Den 13 mars 2024 meddelade utrikesminister Tobias Billström att utrikesdepartementet har gjort analysen att Sveriges regering inte har några skyldigheter att agera för att det fåtal svenska män, kvinnor eller barn som hålls kvar i nordöstra Syrien ska komma hem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV