Februari ser redan nu ut att kunna slå nya värmerekord, rapporterar The Guardian. Det efter att nya värmerekord har satts de senaste nio månaderna i rad.
– Jag skulle säga att februari 2024 är en oddsfavorit för att slå det tidigare rekordet som sattes 2016, men det är inte på något sätt en självklarhet vid denna tidpunkt eftersom vädermodeller tyder på att den globala temperaturen kommer att falla tillbaka under den kommande veckan, säger Zeke Hausfather, klimatforskare på ideella organisationen Berkeley Earth, till The Guardian.
De senaste nio månaderna har alla slagit värmerekord, något som beror delvis på väderfenomenet El Niño och delvis på den globala uppvärmningen. Om temperaturerna följer tidigare mönster så borde den globala temperaturen ha nått en topp, för att under de kommande månaderna sjunka något. Men Hausfather säger till The Guardian att det inte längre går att ge några säkra prognoser.
– (Förra året) trotsade förväntningarna så mycket att det är svårt att ha så mycket förtroende för de tillvägagångssätt som vi har använt för att göra dessa förutsägelser tidigare.
Allra störst temperaturhöjning har synts i havens yttemperaturer.
– Omfattningen på de havstemperaturrekord som slogs 2023 och nu 2024 överträffar förväntningarna, och även om man förstår varför så är det föremål för pågående forskning, säger Joel Hirschi, biträdande chef för modellering av marina system vid National Oceanography Centre i Storbritannien, till The Guardian.
EU:s klimattjänst Copernicus meddelade i förra veckan att den senaste 12-månadersperiodens genomsnittstemperatur nu har överskridit 1,5 grader över förindustriella nivåer. Detta då också januari visat sig slå rekordet för den varmaste januarimånaden som hittills uppmätts.
Men när de kommande månaderna nu beräknas komma med något kallare temperaturer så lär det inte handla om någon rekordkyla. Klimatforskaren James Hansen sa i början av januari att uppvärmningen under det avkylande väderfenomenet La Niña inte lär bli mindre än 1,4 grader över förindustriella nivåer.