I ett amerikanskt ”basinkomsprojekt” i Austin använde deltagarna pengarna främst till boendekostnader, visar en ny studie.
”Basinkomsten” delades ut till 350 hushåll i Austin, Texas, under nästan ett års tid. Nu har tankesmedjan Urban institute, som bedriver ekonomisk och socialpolitisk forskning, sammanställt resultaten från projektet.
Det visade sig att deltagarna använde i snitt över 55-60 procent av de 1 000 dollar (ungefär 10 500 kronor) de fick i basinkomst till hyra eller boendekostnader.
Deltagarna var låginkomsttagare som bodde i de delar av Austin som håller på att gentrifieras. Under perioden som projektet pågick höjdes boendekostnaderna, och var den absolut största utgiften som hushållen hade.
Oro mot projektets slut
I en artikel i Austin Monitor beskriver flera deltagare att pengarna hade förhindrat dem från att bli avhysta. När projektet började närma sig sitt slut kände många oro över vad som skulle hända.
– Det är inte så konstigt, säger Mary Bogle, ledande forskningsassistent vid Urban Institute.
– Människor har det här skyddet i ett år och sedan mot slutet oroar du dig mycket eftersom du har upplevt mindre stress i livet. Plötsligt kommer du att bli stressad igen.
Fortsättning stoppades
En månad efter att projektet tog slut i september förra året godkände kommunfullmäktige ytterligare 1,3 miljoner dollar för att fortsätta dela ut så kallad garanterad inkomst. Men statliga lagstiftare satte stopp för det.
Det är en del av ett republikanskt motstånd mot basinkomstprojekt, som Syre skrivit om tidigare.
En definition av basinkomst är att pengarna ska delas ut till individen, inte till hushållet. Med denna utgångspunkt bör projektet i Austin egentligen inte räknas som ett renodlat basinkomstprojekt eftersom pengarna tycks ha delats ut till hushållet.
Projektet kvalar dock in på andra definitioner av basinkomst, som att pengarna delades ut villkorslöst. Det enda kravet var att du skulle vara låginkomsttagare.
I USA används även begreppet garanterad inkomst för en basinkomst som endast går till personer med lägre inkomst, för att skilja begreppet från universell basinkomst som är en basinkomst som delas ut till alla.
“Basinkomstprojektet” i Austin genomfördes av organisationen Up together och tio andra samarbetspartners i lokalområdet.