Prenumerera

Logga in

Glöd · Ledare

En regering som låtsas bry sig om demokratin

”Göm en flykting. Blir det olagligt, göm två!” Det var när Liberalerna inför valet 2022 skulle välja om de skulle fortsätta vara liberaler eller gå i säng med det nationalistiska partiet som Romina Pourmokhtari bar den nu så omtalade t-shirten. En t-shirt som uppmanade till att bryta mot lagen om SD:s politik blev verklighet.

Två år senare sitter hon i en regering som förverkligar SD:s angiverilag – och är miljöminister i den regering som anammat SD:s idé att avskaffa alla former av miljöpolitik. Det började talande med att miljödepartementet lades ner. Sedan lades en budget där det stod svart på vitt att utsläppen kommer öka och miljömålen inte nås bland annat på grund av toksubventionering av fossila bränslen. Sedan har det bara rullat på.

När det var dags för regeringens stora nationella klimatmöte var de angelägna att slippa kritik. Såväl unga aktivister som klimatforskare och miljöorganisationer stängdes ute. Och inte bara från den konferensen. Pourmokhtari vägrar kategoriskt att träffa företrädare för Greenpeace och andra miljöorganisationer som jobbar utomparlamentariskt. Pourmokhtari, som två år innan hade uppmanat folk att bryta mot lagen om SD:s politik blev verklighet, motiverade det med att de organisationerna bryter mot lagen, läs använder fredlig civil olydnad.

Eftersom regeringen inte vill samtala med miljörörelsen valde några ur Rebellmammorna och från ungdomsrörelsen Ta tillbaka framtiden att besöka ett öppet möte med statsministern och finansministern i Malmö för att ställa några frågor. Några dagar senare ställs ett offentligt seminarium med Pourmokhtari in, enligt en upprörd statsminister för att någon från Extinction rebellion skulle komma. På sin Facebooksida skriver han:
“De här människorna försöker sabotera de demokratiska politiska processerna i Sverige. I förra veckan var finansminister Elisabeth Svantesson och jag i Malmö på en fin och öppen frågestund (…) Men så kom några ilskna aktivister som bara ville förstöra mötet, som skrek rakt ut, som vägrade vänta på sin tur och som inte alls brydde sig om några svar.”

Det låter som en minst sagt obehaglig svartmålning av regeringskritiker från statsministern med tanke på att andra som var där, som liberala Sydsvenska Dagbladets ledarsida, beskrev det som ”ett möte dit vem som helst var välkommen för att ställa frågor om regeringens politik (…) knappast så kaosartat som statsministern beskriver det: ett par aktivister som ropade och blev bortförda, två kvinnor från organisationen Rebellmammorna som sjöng en sång.”

Men Ulf Kristersson stannar inte där utan fortsätter: ”Att störa och förstöra politiska möten och vägra acceptera ett sansat samtal har totalitära krafter sysslat med i alla tider. I andra länder. Men i Sverige ska vi inte göra så. Här ska vi respektera också den som tycker annorlunda – för det är själva kärnan i det demokratiska samtalet. De här grupperna låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken. Det är riktigt, riktigt illa.”

Och som det inte räckte så uttalar sig Pourmokhtari själv till SR om händelsen och Extinction rebellion: ”Sen finns det andra som är illegala och utför brott. De utgör en fara och de stör också det demokratiska samtalet. Det här tycker jag är djupt problematiskt.”

Här har vi alltså en regering som

1. själv låtsas att klimatpolitik stavas kärnkraft och sedan anklagar personer som lägger stor del av sitt liv på att försöka rädda klimatet för att ”låtsas bry sig om klimatet”.

2. vägrar möte och samtal med större delen av miljörörelsen och stänger ute såväl miljörörelsen som forskarna från den stora nationella klimatkonferensen.

3. likt statschefer i totalitära stater smutskastar sina kritiker och säger att de vägrar det demokratiska samtalet.

I en öppen demokrati tar en regering, som inte bara låtsas bry sig om demokratin, samtal även med kritiker istället för att försöka utmåla dem som illegala och fejk.

Pourmokhtaris uttalande om fredliga demokratiska miljöorganisationer som illegala blir extra otäckt från en regering som nyligen införde den av Lagrådet och många andra mycket kritiserade nya terroristlagstiftningen. En lagstiftning som innebär att bara du har lagat mat åt några som ingår i något som staten definierar som terroristorganisation kan du dömas. En regering som dessutom älskar hårdare straff och där de tre största partierna i regeringsunderlaget krävt hårdare straff mot just miljöaktivister.

Steget för en regering, som låtsas bry sig om demokrati och samtal, att gå från att peka ut regeringskritiska politiska organisationer som illegala till att plocka fram terroristkortet är inte långt. Framför allt inte för en minister som på två år har gått från att uppmana till att bryta mot lagen till att vägra prata med fredliga aktivister för att de utför civil olydnad.

Gör en miljöaktion. Tycker Pourmokhtari det är olagligt, gör två!

Pourmokhtaris och Buschs partier sjunker allt längre ner under fyraprocentspärren i opinionsmätningarna.

Statsministerns splittrande tal till nationen, så osmakligt och olämpligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV