Radar · Politik

Därför vägrar miljöministern möta Greenpeace 

Miljöminister Romina Pourmokhtari vill inte träffa företrädare för stora delar av miljörörelsen och hänvisar till de agerar utomparlamentariskt och därför inte kan ha möten på regeringskansliet.

Stora delar av miljörörelsen får aldrig träffa miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Ministern uppger nu att hon inte kommer träffa någon som agerar utomparlamentariskt, men att hon läser brev som kommer till departementet. 

På regeringens klimatmöte som genomfördes nyligen med över 200 gäster fanns ingen från miljörörelsen. Merparten av gästerna kom från näringslivet, som statsminister Ulf Kristersson gett namnet ”den nya miljörörelsen”. 

Klimatminister Romina Pourmokhtari förklarar nu för Dagens Opinion varför hon vägrar träffa exempelvis företrädare för Greenpeace. Hon uppger att hon själv har en bakrund som aktivist och gärna träffar företrädare för miljörörelsen. Men bara om de endast agerar inomparlamentatiskt. 

– Om man bryter mot lagar och stjäl saker, då kan man inte komma på möten på Regeringskansliet, säger Romina Pourmokhtari till Dagens Opinion. 

Att näringslivet skulle vara den nya miljörörelsen förklarar Romina Pourkhtari med att de exempelvis producerar rena batterier och rent stål. Klimatmötets innehåll rörde sig runt hur regeringen ska få till snabbare tillstånd för det dom anser vara ren el, exempelvis kärnkraft. Kompetens och infrastruktur var två andra ämnen som togs upp säger klimatministern. 

Kritiken mot den nya klimatpolitiken som bland annat enligt Klimatrådet innebär ökade utsläpp av växthusgaser bemöter klimatministern med att det är förståeligt att man kan känna så inför något nytt. 

– Förändring kan vara obekvämt, men jag är fullt övertygad om att det är jättebra för klimatet att den här regeringen har tillträtt, säger Romina Pourkhtari till Dagens Opinion. 

Organisationer som miljöministern inte vill träffa hänvisar hon till skicka brev till Klimat- och näringslivs­­departementet. Hon menar att hon läser en hel del även av det som är kritiskt mot hennes person.