I söndags hölls en konferens i Rom med 20 ledare från Medelhavsområdet och Mellanöstern. Syftet var att tackla irreguljär migration och att fortsätta med den typ av samarbete som man nyligen gjort upp med Tunisien om.
”Konferensen syftar till att hantera migrationsfenomenet, bekämpa människohandel och främja ekonomisk utveckling baserat på en ny modell för samarbete mellan stater”, stod det i ett uttalande från den italienska regeringen inför söndagens möte.
Initiativet till mötet kom från premiärminister Giorgia Meloni från högerpopulistiska och nationalkonservativa partiet Fratelli d’Italia, som gick till val på att få bukt med migrationen över Medelhavet. Under mötet tonade hon ner sin retorik något och sa att Italien är beredd att ta emot mer migranter via lagliga vägar och att ”Europa och Italien behöver invandring”.
Samtidigt konstaterade hon att det behövs krafttag för att förhindra migranter från att försöka ta sig över den farliga Medelhavsöverfarten med otillåtna medel.
”Att stoppa nätverken för människohandel är ett mål som vi alla delar”, sa hon enligt Euraktiv.
Lanserade "Romprocessen"
Under mötet kom man överens om att samla in finansiering till utvecklingsprojekt i ett initiativ kallat ”Romprocessen” (Rome process) som är tänkt att vara i flera år. Förenade arabemiraten förband sig att bidra med 100 miljoner dollar (motsvarande drygt en miljard svenska kronor) och framöver kommer en givarkonferens att anordnas.
Deltog på mötet gjorde även EU-kommissionens ledare Ursula von der Leyen. Hon betonade att EU-länderna behöver arbeta tillsammans ”för att öppna nya lagliga migrationskanaler” och för att motverka människohandlare. Det avtal som EU gjorde med Tunisien nyligen, och som kritiserats på flera punkter, lyftes fram som ett föredöme.
– Vi vill att vårt avtal med Tunisien ska vara en mall. En plan för framtiden. För partnerskap med andra länder i regionen, sa hon enligt Euraktiv.
Avtalet med Tunisien innebär bland annat att EU ska bidra med finansiering till Tunisiens kustbevakning och även göra andra investeringar i landet, samtidigt som Tunisien hindrar migranter från att ta sig över Medelhavet mot Europa. Det har bland annat fått kritik för att legitimera Tunisiens hantering av migranter, där vittnesmål vid flera tillfällen berättat hur migranter lämnats ute i öknen mot Libyens gräns.
Dessutom kritiseras avtalet för att ha ingåtts av en otydligt definierad grupp, å hela EU:s vägnar. Bland de som deltog i förhandlingarna med Tunisien var just Italiens premiärminister Giorgia Meloni.
Läs mer:
EU-avtal med Tunisien väcker stark kritik
Vittnen: Migranter tvingas ut i öknen i Tunisien
Italiens nya regler för räddningsfartyg gör dödlig rutt ännu farligare