EU-parlamentet har idag klubbat flera avgörande delar av det klimatpaket som ska kapa EU:s utsläpp till 2030. Lagstiftarna har också enats om en förhandlingsposition om industriutsläpp som miljöorganisationen Greenpeace kritiserar för att belöna miljöskadligt jordbruk.
Ett sista formellt godkännande för flera delar av klimatpaketet Fit for 55 låg på bordet under en parlamentarisk session i Strasbourg idag. För avgörande var bland annat en kompromiss om hur mycket EU ska energieffektivisera till 2030, ett mål som landade på 11,7 procent till 2030.
– Dagens omröstning är en stor seger; den är inte bara bra för vårt klimat, utan också dålig för Putin, säger föredragande Niels Fuglesang från den socialdemokratiska partigruppen S&D i ett uttalande.
”Viktiga steg”
Kompromissen måste också godkännas av EU-ländernas representanter i rådet innan den kan träda i kraft.
Under dagen gav EU-parlamentet också ett sista grönt ljus till den framförhandlade lagstiftningen FuelEU Maritime, som ställer krav på hållbara bränslen, och Afir, bestämmelser för utbyggnad av laddinfrastruktur och andra alternativa bränslen.
– Detta är viktiga steg i kampen för att fasa ut fossila transporter, både på land och till havs, säger Jakop Dalunde (MP), medlem i transportutskottet i ett uttalande.
I ytterligare en omröstning, enades parlamentet om en förhandlingslinje för nya regler för industriutsläpp. En position miljöorganisationen Greenpeace riktar skarp kritik mot, då man anser att reglerna för utsläpp från stora jordbruk riskerar att försvagas.
– Industrijordbrukslobbyns bestående inflytande i Europaparlamentet innebär att superförorenande gårdar som packar in djur under hemska förhållanden kommer att fortsätta att förgifta vår luft, mark och vatten, säger en besviken Marco Contiero, ansvarig för jordbruksfrågor hos miljöorganisationen, i ett uttalande.
Men den svenska ledamoten Emma Wiesner (C) är nöjd.
– Vi fick bort skrivningen om nötkreatur, just i och med att gårdarna har väldigt annorlunda karaktäristik. Gårdarna är väldigt öppna och luftiga. Kor är inte industrier och bondgårdar är inte industrier, säger hon till TT i Strasbourg.