Att ha en partiledare i stället för två språkrör ska diskuteras i Miljöpartiet – igen.
– Diskussionen om partiledare eller språkrör poppar alltid upp i partiet efter ett val, det är naturligt, säger partisekreteraren Katrin Wissing.
Miljöpartiet, MP, är det enda parti i riksdagen som har två språkrör. Nu lyfts åter förslaget att ha en partiledare, var Sveriges radio först med att rapportera.
Enligt Katrin Wissing, partisekreterare i Miljöpartiet, kommer frågan alltid upp efter att val.
Hur skulle ett sådant byte kunna påverka MP?
– Som partisekreterare vill jag inte lägga mig i den diskussionen, utan överlåta det till den interndemokratiska processen. Jag tycker att det är bra att medlemmarna diskuterar hur vårt parti kan utvecklas, säger Katrin Wissing.
”Inte fastna i att bara prata språkrör”
Hur mycket hänger frågan om språkrör ihop med hur många som röstar på MP?
– Vi får inte fastna i att bara prata om antal språkrör, att förändra bilden av och förtroendet för Miljöpartiet är en uppgift för hela vårt parti, inte en eller två företrädare. Det gäller att vi arbetar tillsammans som ett parti för att bli ett starkare parti som kan påverka mer, säger hon.
Enligt Mats Eriksson, politikreporter på Ekot, handlar förslaget om Miljöpartiets låga väljarsiffror. Kritiker vill ha en tydlig ledare som syns i media. De ser även att det blir enklare med till exempel beslut internt.
– Det är framför allt ungdomsförbundet, studentförbundet men även ett antal kommunalråd och tidigare riksdagsledamöter som varit ute och propagerat för det efter valet och nu lagt motion om det inför Miljöpartiets kongress i november, säger Eriksson i Ekot.
En kan bidra till att stärka förtroendet
Till exempel Aida Badeli, dåvarande språkrör för ungdomsförbundet Grön ungdom, motiverade vikten av partiledare med att flera inte kände till språkrören till SVT nyheter den 8 oktober 2022.
– Sedan tror inte jag att det automatiskt kommer att leda till ett jättehögt förtroende bara för att man bara har ett språkrör. Men jag tror att det kommer vara en bidragande faktor till att kunna stärka förtroendet, säger hon till nyhetskanalen.
I riksdagsvalet 2022 fick MP ungefär 5 procent av rösterna. Sedan 2016 har partiet haft siffror runt riksdagsspärren, men till exempel i valen 2010 och 2014, med språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson respektive Gustav Fridolin och Åsa Romson, nådde partiet omkring 7 procent.
Läs mer:
MP: Språkrörens låga förtroende ett problem
”MP måste lära sig att kommunicera i TikTok-format i stället för broschyrer”