Radar · Politik

MP: Språkrörens låga förtroende ett problem

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.

Det låga förtroendet för Miljöpartiets två språkrör är ett problem som avskräcker nya väljare, enligt partiets valanalys. Även ”en nidbild” av partiet var svår att komma ifrån.

Likt andra har Miljöpartiet nu presenterat sin analys av resultatet från valet förra året. Partiet ökade något på riksnivå jämfört med valet 2018, från 4,4 till 5,1 procent. Men kommunalt och regionalt gick det sämre. I sex av 21 regioner och i 29 av 290 kommuner tappade man helt sina mandat.

Miljöpartiet fick 3,3 procents stöd i SCB:s sista mätning före valet i juli 2022. En rädsla för att partiet skulle åka ur riksdagen som fick många rubriker fredagen före valet kan ha bidragit till en stark spurt, enligt partiet.

"Djup spricka"

I valanalysen förklarar MP resultatet med att vänstersidan inte uppfattades som ett lag på samma sätt som högersidan och Socialdemokraternas roll i detta genom att fokusera på statsministerfrågan. Samtidigt var plånboksfrågor och ökande elpriser inget som gynnade partiet och miljö- och klimatfrågan låg på sjätteplats, lägre än 2018.

”Klimatdebatten blev helt enkelt till stora delar en debatt för eller emot kärnkraft”, fortsätter man i analysen. Partiet ifrågasätter också bilden av ”Greta-generationen” av unga med ett stort fokus på klimat- och miljöfrågor.

Sedan förra valrörelsen har unga som röstar till vänster inte haft samma miljöengagemang och känslan har präglats av hopplöshet. Även mediernas prioriteringar får skulden för rösttappet.

MP:s motståndare lyckades bättre med att sätta en nidbild av partiet än vad partiet var på att sätta bilden av sig själv, enligt partisekreteraren Katrin Wissing.

Lågt förtroende

Förtroendet för språkrören Märta Stenevi och Per Bolund är ett annat problem som pekas ut. ”Det går inte att bortse från att det är problematiskt att partiets främsta företrädare har ett lågt stöd”, skriver man i analysen.

Detta är ett hinder för att locka nya väljare eftersom partiledarna är ”den viktigaste vägen in”. Andelen som säger sig ha förtroende för språkrören brukar ligga på 6–8 procent.

Partisekreteraren Katrin Wissing pekar också på dålig sammanhållning i partiet.

”Det jag är mest självkritisk till är att jag upplever att vi har haft för svag sammanhållning i partiet. Partivänner i små avdelningar och distrikt har inte haft det stöd som de har behövt”, säger Katrin Wissing.

Läs mer:

MP måste lära sig att kommunicera i Tiktok-format istället för broschyrer

Därför röstade unga åt höger