Under tisdagen passerade priset för att släppa ut ett ton koldioxid i EU:s utsläppshandel 100 euro, en rekordnivå.
– Den fossila erans dagar är räknade, framtiden är förnybar, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde i en kommentar.
EU:s utsläppshandel, ETS, är ett handelssystem som reglerar hur mycket koldioxid som industrin och energiproducenterna tillsammans får släppa ut. EU har bestämt antalet utsläppsrätter som får finnas i systemet, och därefter får aktörerna som ingår sälja och köpa dem på en marknad.
Aldrig har priset i systemet varit så högt som nu. Under tisdagen passerades gränsen för 100 euro och det ligger i skrivande stund på 104,70. Och utvecklingen har gått snabbt. Så sent som julen 2020 passerades gränsen 30 euro och i maj 2021 gick priset över 50 euro.
– Det här är en fantastisk utveckling och visar att utsläppshandeln äntligen fungerar som det är tänkt. Enligt bedömare förväntas snittpriset ligga på runt 80 euro under 2023 och runt 95 euro under 2024, men det är möjligt att de prognoserna nu slås, säger EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP), i ett pressmeddelande.
Han konstaterar att när det kostar att släppa ut koldioxid så skapas starka incitament för Europas industrier att ställa om till förnybara och innovativa tekniker.
EU:s utsläppshandel är inne i en förändringsprocess. Sommaren 2021 presenterade EU-kommissionen ett förslag på en rad åtgärder och i slutet av 2022 nådde man en överenskommelse med Europaparlamentet och ministerrådet. Det handlar bland annat om att minska antalet utsläppsrätter i systemet och att till 2030 halvera antalet som fortfarande delas ut gratis.
Läs mer: