Författaren och journalisten Per Anders Fogelströms arbete för fred och kärnvapenmotstånd uppmärksammas i en utställning på Galleri fotografi i Stockholm, med start i morgon, lördag.
– Med tanke på läget som är i dag, känns det som att Per och hans kamp är väldigt aktuell att påminna om, säger fotografen Bernt Lindgren, som driver galleriet.
Per Anders Fogelström, PAF, är främst känd som författare, inte minst för sina Stockholmsskildringar i bland annat ”Mina drömmars stad” och övriga böcker i serien med karaktären Henning Nilsson. Men Fogelström var inte enbart författare och samhällsdebattör. Han var också aktiv i den svenska fredsrörelsen, bland annat i organisationen Amsa, Aktionsgruppen mot svensk atombomb, som bildades till följd av den på senare hälften av 50-talet heta debatten om huruvida Sverige skulle skaffa kärnvapen eller inte. Per Anders Fogelström var också ordförande för Svenska freds i hela 14 år.
För att uppmärksamma hans mångåriga arbete som fredsaktivist skapade fotografen och busschauffören Bernt Lindgren, tillsammans med Arne Stråby, en utställning med fotografier på PAF. Första gången utställningen visades var 2017, i samband med att 100-årsjubileet av Fogelströms födelsedag firades. Nu visas utställningen på nytt, på Galleri fotografi i Stockholm, som drivs av Bernt Lindgren själv, sedan ett och ett halvt år tillbaka.
– Vi har haft olika utställningar här, från amatör till proffs, men så vart det en lucka, säger Bernt Lindgren.
I och med det spända omvärldsläget, den militära upprustningen och kärnvapenhotet som nu känns mer närvarande än på länge, berättar Bernt Lindgren att han ville lyfta något som förmedlade hopp.
– Med tanke på det läget som är, när det talas om möjligheten att använda taktiska kärnvapen, där det rustas upp mer än det rustas ner och där vi ansökt om att gå med i Nato, kändes det plötsligt som att Per och hans kamp är väldigt aktuell att påminna om.
– I dag är läget väldigt väldigt annorlunda och för mig känns det ganska deprimerande. Då är det bra att kunna lyfta fram något som verkligen ledde till framgång, säger Bernt Lindgren.
Utställningen handlar om Per Anders Fogelströms arbete för fredsfrågor och innehåller bland annat porträtt på honom, som Bernt Lindgren tog som 18-åring i samband med Fogelströms 50-årsdag.
– Jag träffade honom flera gånger på svenska freds där jag jobbade, berättar han.
I utställningen finns också fotografier på Fogelström under demonstrationer, när han höll tal på gator och torg och deltog i Svenska freds aktiviteter och aktioner.
– Det är Arne Stråby, som satt ihop i styrelsen med Per på Svenska freds i många år, som har tagit bilder under aktiviteter. Vi är alltså två som står för den här utställningen, säger Bernt Lindgren.
Läs mer:
Fredskonst från 80-talet i ny utställning: ”Hoppet har alltid funnits”