Radar · Djurrätt

Slut på tvångsmatade gäss i Flandern

I belgiska Flandern blir det förbjudet att tvångsmata gäss.

Den sista gåsleverproducenten i regionen Flandern i Belgien har stängt sin verksamhet. Det efter ett politiskt beslut om att förbjuda tvångsmatning senast i slutet av 2023.

Den sista gåslever-tillverkaren i den flamländska regionen valde självmant att stänga ner ett år innan verksamheten skulle förbjudas.

– Jag är glad att företaget inte nödvändigtvis vill fortsätta, säger den flamländska djurskyddsministern Ben Weyts, enligt nyhetssajten Euractiv.

Ministern har utlovat ett förbud mot tvångsmatning i regionen och samtidigt utlovat en ekonomisk kompensation så att företaget ”kan stoppa dessa aktiviteter på ett värdigt sätt”.

Tvångsmatning är däremot fortfarande tillåtet i Belgiens andra region Vallonien. Där finns fortfarande omkring tio producenter. Men djurrättsorganisationer jobbar för att få till ett förbud även där. Organisationen Gaia lämnade i december över en namninsamling med över 6600 underskrifter till det vallonska parlamentet med en uppmaning om ett förbud.

Föga förvånande har branschorganisationer protesterat mot förbjudet i Flandern.

– Det är som att förbjuda pudding i Frankrike, sade Marie-Pierre Pé, chef för Cifog, den interprofessionella kommittén för foie gras, till Euractiv.

Men djurskyddsminister Ben Weyts står fast i sin övertygelse.

– Flandern tar ledningen i Europa för mer djurvälfärd, ett civiliserat samhälle har en skyldighet att undvika djurlidande så mycket som möjligt, säger han till Euractiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV