Radar · Djurrätt

Slut på tvångsmatade gäss i Flandern

I belgiska Flandern blir det förbjudet att tvångsmata gäss.

Den sista gåsleverproducenten i regionen Flandern i Belgien har stängt sin verksamhet. Det efter ett politiskt beslut om att förbjuda tvångsmatning senast i slutet av 2023.

Den sista gåslever-tillverkaren i den flamländska regionen valde självmant att stänga ner ett år innan verksamheten skulle förbjudas.

– Jag är glad att företaget inte nödvändigtvis vill fortsätta, säger den flamländska djurskyddsministern Ben Weyts, enligt nyhetssajten Euractiv.

Ministern har utlovat ett förbud mot tvångsmatning i regionen och samtidigt utlovat en ekonomisk kompensation så att företaget ”kan stoppa dessa aktiviteter på ett värdigt sätt”.

Tvångsmatning är däremot fortfarande tillåtet i Belgiens andra region Vallonien. Där finns fortfarande omkring tio producenter. Men djurrättsorganisationer jobbar för att få till ett förbud även där. Organisationen Gaia lämnade i december över en namninsamling med över 6600 underskrifter till det vallonska parlamentet med en uppmaning om ett förbud.

Föga förvånande har branschorganisationer protesterat mot förbjudet i Flandern.

– Det är som att förbjuda pudding i Frankrike, sade Marie-Pierre Pé, chef för Cifog, den interprofessionella kommittén för foie gras, till Euractiv.

Men djurskyddsminister Ben Weyts står fast i sin övertygelse.

– Flandern tar ledningen i Europa för mer djurvälfärd, ett civiliserat samhälle har en skyldighet att undvika djurlidande så mycket som möjligt, säger han till Euractiv.