Prenumerera

Logga in

Radar · Fred

Vill se fler perspektiv på Folk och försvars rikskonferens

Svenska freds vill se fler perspektiv på Folk och freds konferens som startar idag.

Under söndagen inleds Folk och försvars rikskonferens i Sälen. Under tre dagar ska det talas om säkerhet och försvar. Folk och försvar skriver själva att man ”vill låta flera perspektiv mötas”. Men bland annat Svenska freds menar att det dominerande perspektivet är militärt.

Med drygt hundra medlemsorganisationer, från fackförbund och näringslivsrepresentanter till ideella organisationer som Rädda barnen, siktar Folk och försvar på att vara en förening som vill ”bygga en bro” mellan samhället och försvaret och ”att vara ett tillgängligt forum där människor med olika åsikter kan delta i konstruktiv debatt”.

På senare tid har föreningen fått viss kritik för att inte riktigt leva upp till detta. I en ledare i Svenska dagbladet idag skriver Tove Lifvendahl att hon avböjt att vara med som talare på rikskonferensen, efter att det blivit känt att man inte låter forskaren Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet (UI), delta.

Bakgrunden till detta är att flera röster, bland annat flera politiska ungdomsförbund, protesterat mot hans medverkan och hotat att bojkotta konferensen. Anledningen: att forskaren ska vara ”nära allierad med regimen i Iran”. Några konkreta bevis för detta har dock inte lagts fram, och när Folk och försvar ändå valde att inte låta Rouzbeh Parsi medverka tog Lifvendahl beslutet att inte medverka i konferensen. ”Jag vill inte, ens indirekt, vara delaktig i en auktoritär och antiintellektuell kultur som vore förödande om den får starkare grepp om våra offentliga och gemensamma mötesplatser”, skriver hon.

"Behöver lyfta blicken"

En organisation som däremot medverkar i konferensen är Svenska freds. Föreningen skriver i ett pressmeddelande att de anser att det dominerande perspektivet i konferensens program är militärt och att de deltar för att de vill bidra just till att fler perspektiv möts, ”genom att lyfta frågor kopplade till mänsklig säkerhet, fredsarbete och nedrustning in i det säkerhetspolitiska samtalet”.

– För att undvika att hamna i ett kortsiktigt och militärt tunnelseende behöver vi lyfta blicken och värna om de värden som långsiktigt bygger en säkrare värld, inte kompromissa med dem för att släppas in i militära allianser. En rimlig slutsats av det ofantliga misslyckande som Rysslands aggressionskrig mot Ukraina är vore att fokus nu också riktas mot en långsiktig plan för ökad konfliktlösning, stöd till freds- och demokratiaktivister i odemokratiska och repressiva stater, avspänning och tydliga och nya garantier för att kärnvapen aldrig ska användas, säger Kerstin Bergeå, ordförande för Svenska Freds, i pressmeddelandet.

Föreningen vill att den svenska Natoprocessen pausas fram till att en grundlig analys gjorts och en verklig debatt kunnat hållas om vad ett Natomedlemskap skulle innebära för Sverige. De är bland annat oroliga för ett medlemskap i Nato skulle fortsätta påverka Sveriges möjligheter att arbeta för ”grundvärden i svensk utrikes- och säkerhetspolitik såsom mänskliga rättigheter, demokrati, nedrustning och rättsstatens principer”.

– Att Sveriges regering nu låter en auktoritär regim som inte respekterar internationell rätt urvattna Sveriges stöd för mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och internationell rätt är både absurt och mycket farligt, bland annat detta kommer vi ta tillfället i akt att lyfta de kommande dagarna, säger Kerstin Bergeå.

Läs mer:

Statsministern: Sverige ska delta i Natos missilförsvar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV