Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Hård kritik mot förslag om visitationszoner

Ebba Busch (KD) , Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson (L) vill se en "offensiv" mot den grova brottsligheten.

Tidöpartierna vill ha anonyma vittnen och införa visitationszoner.
– Det är livsfarligt i en tid när ojämlikheten redan är större än på mycket länge, anser Märta Stenevi (MP).

För andra gången finns Sverigedemokraterna på plats i regeringskansliet vid sidan av ministrarna när en pressträff ska hållas. Första gången var när Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Henrik Vinge stod intill migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och berättade att de skulle stärka arbetet med att återkalla olika former av uppehållstillstånd.

I dag var det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) presenterar ett ”nytt trygghetspaket kopplat till Tidöavtalet”.

Ulf Kristersson berättar att det dödliga våldet inte visar några tecken på att minska. 60 personer har hittills skjutits ihjäl i år. Nu vill regeringen samt Sverigedemokraterna genomföra ett paradigmskifte, en ”offensiv”, mot den grova brottsligheten. 

Utredningar tillsätts

Konkret handlar det om att utlovade förslag om visitationszoner och anonyma vittnen ska bli verklighet. Utredningar tillsätts som ska redovisa sina slutsatser i januari 2024 när det gäller visitationszoner, och i oktober 2023 när det gäller anonyma vittnen.

Den tredje delen är att åldern ska sänkas från 15 år till 12 år där socialtjänsten kan gå in med insatser utan samtycke från vårdnadshavare.

En fjärde del är att kommunerna genom en ny lag ska ges ett brottsförebyggande ansvar. En proposition ska beslutas redan på torsdag.

När de olika förslagen kan träda i kraft är oklart, men de fyra partiföreträdarna är överens om att det är bråttom.

– De här utredningarna som vi nu sjösätter kommer vara klara om nio månader till ett år. Sedan kommer vi jobba så fort som möjligt för att få igenom det i riksdagen, säger Ulf Kristersson.

I väntan på att utredningarna och förslagen ska bli verklighet handlar det om att sända politiska signaler, enligt Jimmie Åkesson.

– Det kommer bli tuffare att leva i Sverige om man är kriminell. Den signalen sänder vi till de som är kriminella, de som är på väg in i kriminalitet och vi sänder en signal till de myndigheter som kommer jobba mot den organiserade brottsligheten, om att det finns en politisk uppbackning, säger Jimmie Åkesson.

Oppositionen är kritisk

Oppositionen är kritiska till förslagen. Bland annat Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi som anser att det är ”livsfarligt i en tid när ojämlikheten redan är större än på mycket länge”.

”Det är ett enormt problem med våldet som fr a drabbar eftersatta områden. Men visitationszoner är inte svaret. Det är en ineffektiv repressiv åtgärd som istället misstänkliggör alla boende i ett område. Inte minst unga skötsamma killar drabbas” skriver hon på Twitter.

”Och det är ju sorgligt logiskt när Åkesson gör debut i regeringskansliets presscenter. Att misstänkliggöra boende i våldsutsatta områden kommer inte minska våldet – men det kommer öka rasismen och därmed revorna i samhället” fortsätter Märta Stenevi.

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabin ger både ris och ros.

”Bra besked av regeringen-SD om att fullfölja våra reformer om kommuners brottsförebyggande ansvar & socialtjänstens insatser för minderåriga. Olyckligt besked dock om visitationszoner & anonyma vittnen. I bästa fall är dessa reformer ineffektiva, i värsta fall kontraproduktiva” skriver Ardalan Shekarabin på Twitter.

– Laglydiga människor som lever sina liv, som följer lagen, ska aldrig misstänkliggöras för att man bor i ett område. Det är inte det som avgör utan det är karaktären, hur man beter sig, om man följer lagen eller inte, säger Ardalan Shekarabin till Expressen.

– Det är en grundläggande princip i rättsstaten, en grundläggande princip för vår demokrati, fortsätter han.

Läs mer:

En regering för hela Sverige?

Advokat om Tidöavtalet: ”Vill vi verkligen vara på väg mot 1984?”

Kritik mot Tidöavtalet: ”Vi ska förstå att vi inte är svenskar”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV