De fyra partierna är överens om hur den nya regeringen ska se ut.
– Det här är inte ett januariavtal utan det är fyra partier som har en gemensam riktning, säger Ulf Kristersson (M)
I går blev de sista detaljerna klara och klockan 10 i dag höll Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna en gemensam pressträff i riksdagshuset.
– Vi fick ett mandat av svenska folket valdagen, det tar vi på mycket stort allvar. Det gör att vi känner att förändring inte bara är nödvändig, utan möjlig. Vi fyra kan erbjuda det, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Tre partier i regeringen
En av de stora frågorna har varit vilka partier som ska ingå i regeringen, och Ulf Kristersson kom med det svaret tidigt under pressträfen.
– Det kommer bli en trepartiregering med M, KD och L som kommer samarbeta nära med SD i riksdagen.
Sverigedemokraterna kommer att få ett samarbetskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet.
Överenskommelsen mellan partiet har de valt att kalla ”Tidöavtalet: Överenskommelse för Sverige” efter Tidö slott utanför Västerås där de haft sina förhandlingar i veckan. Hela överenskommelsen finns att läsa här.
I det finns det sju samarbetsprojekt och budgetsamarbete – kriminalitet, migration och integration, energipolitik, sjukvård, skolan, stärkta fri och rättigheter.
SD de stora vinnarna
Det största området i överenskommelsen är migration och integration som ägnas 19 sidor åt i det 62 sidor långa dokumentet. Den nya regeringens migrationspolitik utgår i stor delar från Sverigedemokraternas politik.
Partiledare Jimmie Åkesson (SD) är mycket nöjd med avtalet, trots att de inte fick plats i regeringen.
– Vi har fått överenskommelser som innebär betydande vinster för oss sakpolitiskt. Vi kommer att kunna visa våra väljare att den röst man lagt på SD kommer att göra skillnad på riktigt, säger Jimmie Åkesson.
För honom och partiet har framförallt migrations- och rättspolitik varit viktigt, och han kallar den nya föreslagna migrationspolitiken för ett ”paradigmskifte”.
Antalet asylsökande ska minskas till EU:s miniminivå, antalet kvotflyktingar ska vara cirka 900 per år jämfört med dagens nivå på 6 400.
Formuleringar som att Sverige ska driva ett aktivt återvändandearbete kommer direkt från Sverigedemokraternas valmanifest.
Liberalerna de stora förlorarna
Vad gäller kriminalpolitik har Liberalerna tidigare motsatt sig anonyma vittnen och visitationszoner, nu finns de åtgärderna med bland de gemensamma förslagen för att Liberalerna ska få sitta med i regeringen.
– I det demokratiska spelrummet måste man kompromissa. Det blir både sött och salt, säger partiledare Johan Pehrson (L).
Partierna föreslår även dubbla straff för gängkriminella, anonyma vittnen vid rättegångar, avskaffad straffrabatt för den som fyllt 18 år samt kriminalisering av deltagande i kriminella gäng. För att kunna genomföra den sistnämnda punkten kommer partierna att verka för en grundlagsändring.
I förslaget finns även med att den nya regeringen ska utreda ett nationellt tiggeriförbud.
Slopar enprocentsmålet
Både Kristdemokraterna och Liberalerna har fått backa och går nu med på att slopa enprocentsmålet för biståndet. I stället ska en treårig budgetram upprättas i statsbudgeten.
Och Moderaterna har tvingats gå med på Sverigedemoktaternas krav om att inte göra besparingar i a-kassan.
– Låt oss säga som det är – det är en entydig och djup förlust för Moderaterna. Och jag kan leva med den. Därför att det var en nödvändig del av kompromissen, säger Ulf Kristersson.
Hård kritik
Oppositionspartierna är hårda i sin kritik av den nya regeringen.
– Det räcker att titta på den här överenskommelsen för att se att det är tydligt att det är Sverigedemokraterna som håller i kopplet. Det är klart att det här är en överenskommelse som är oerhört plågsam, inte minst för Liberalerna, säger avgående statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.
Centerledaren Annie Lööf kallar regeringsbildningen en ”liberal kraschlandning”.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi säger att fredagen den 14 oktober kommer att gå till historien som en mörk dag för Sverige.
– Det är ett dråpslag mot Sveriges klimatarbete, men också mot arbetet mot barnfattigdom och ett dråpslag mot Sveriges möjlighet att vara en stark röst för fred och frihet i världen, säger Märta Stenevi till TT.
Även inom Liberalerna kommer hård kritik.
– Ingen kan säga att de här förslagen är liberal politik. Men det är priset man betalar om man vill sitta i regering med ett väldigt stort nationalistiskt parti, säger Liberalernas toppnamn i Stockholm och socialborgarrådet Jan Jönsson till Dagens Nyheter.
Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) säger till Expressen att hon tänker rösta nej till förslaget om ett nationellt tiggeriförbud om det läggs fram i riksdagen.
På måndag den 17 oktober ska riksdagen rösta. Om Ulf Kristersson då blir vald till statsminister kommer han på tisdag presentera sin regeringsförklaring med vilka ministrar som ska ingå i regeringen. Därefter hålls samma dag en skifteskonselj på slottet, ledd av kungen, och sedan är den nya regeringen på plats.
Läs mer: