Varannan dag dödas en miljöaktivist någonstans i världen. Det innebär att mer än 1700 miljökämpar har dödats under de senaste tio åren. Siffrorna kommer från den ideella organisationen Global witness, som sammanställt statistik från hela världen.
Enligt rapporten ”A Decade of Defiance: Ten years of reporting land and environmental activism worldwide”, leder morden sällan till några utredningar och ännu mer sällan till att någon döms för dem.
Farligaste länderna att vara miljöaktivist i är Brasilien, Colombia, Filippinerna och Mexiko. I en kommentar till nyhetsbyrån IPS säger Mike Davis, vd för Global witness, att aktivister och samhällen spelar en avgörande roll i kampen mot ekologisk kollaps:
– Över hela världen riskerar ursprungsbefolkningar och miljöaktivister sina liv i kampen mot klimatförändringar och förluster av biologisk mångfald.
Amazonas i fokus
Enligt rapporten har Amazonas hamnat allt mer i fokus för det dödliga våldet mot miljöaktivister. Efter Bolsonaros maktövertagande 2018 skars budgeten för miljöskydd ner, samtidigt som illegal avverkning och gruvdrift har uppmuntrats.
I rapporten slås fast att mycket av det det ökande antalet mord och det ökande våldet också har samband med territoriella konflikter och ökad jakt på ekonomisk tillväxt på bekostnad av naturresurser.
Mexiko har blivit ett av de farligaste länderna för miljöaktivister, med 154 registrerade mord de senaste tio åren varav merparten mellan 2017 och 2021. Miljöaktivister ”försvinner”, efter att ha råkat ut för organsiserade kriminella grupperingar och korrumperade regeringsrepresentanter, enligt rapporten.
En talesperson för Global witness uppger till IPS att varje miljöaktivists död är ett tecken på att ”det globala ekonomiska systemet är trasigt”.
– Påeldat av jakten på profit och makt pågår just nu ett krig mot naturen och frontlinjen utgörs av jordens återstående regioner med rik biologisk mångfald.
Läs mer: