Fisket ses som ekonomisk transaktion istället för den komplexa miljöfråga det är. Det menar Konrad Stralka, vd på stiftelsen Baltic waters 2030 som nu kräver att frågan flyttas från näringsdepartementet till Miljödepartementet.
– Man behöver se fisket som en miljöfråga för Östersjön, säger han.
Det är illa ställt med Östersjön. Förutom att havet är under stark press från alltifrån invasiva arter till klimatförändringarna, har flera viktiga bestånd blivit utfiskade.
Som Syre berättar idag, riktar stiftelsen Baltic waters 2030 och Östersjöcentrum vid Stockholms universitet skarp kritik mot hur regeringen bedömer det förslag på nya kvoter som EU-kommissionen lagt.
Konrad Stralka, vd på Baltic waters 2030 kräver nu att frågor som rör hur fisket ska förvaltas flyttas från näringsdepartementet till miljödepartementet.
– Vi tycker att fisket först och främst är en miljöfråga. Fisken är ett djur som är en del av ett marint ekosystem, det är inte teman som normalt går att återfinna på näringsdepartementet.
Syre: På vilket sätt har förvaltningen inte fungerat?
– Det är väl bara att titta på beståndens utveckling i Östersjön, vi har förlorat torsken, vi är på väg att förlora sillen och det är många andra fiskarter som är under svår press. Man har gynnat det storskaliga foderfisket och skapat goda förutsättningar för konsolidering, där 95 procent av sill och strömmingfisket ligger hos det storskaliga industrifisket.
Syre: Vad ser ni för problem med det?
– Det är knappast något som jag tycker jag hör hemma 2022 när vi pratar om vikten av hushållning och att det vi odlar ska gå att äta, från industrifisket säljs huvudsakligen maten som foder, till lax och mink och så vidare. Det är en affärsmodell som slagit ut det småskaliga och medelstora fisket i Sverige.
Syre: Har slagsidan mot industrifiske någon betydelse för bestånden?
– Det har det i och med att man tar upp enorma mängder fisk varje gång man är ute och kör. Ta sillen som exempel, där har vi olika genetiska populationer som har olika egenskaper, vi vet att de finns men vi vet inte exakt var de finns eller vilken period de är där. Men rent teoretiskt har en sådan här båt kapacitet att utrota en population av misstag, utan att vi vet om det. Det skulle leda till en försvagning av ekosystemet.
Läs mer: Regeringens bedömning efter utfiskningen i Östersjön: ”Väldigt märklig”