Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Utsläppsgiganterna i Twitterbråk

När USA:s Kinambassadör på Twitter uppmanade Kina att återuppta samarbetet på klimatområdet, svarade landets utrikesdepartement att sanktionerna mot solcellsproduktionen i Xinjiang hävdes - en delstat där det rapporterats om grova människorättsbrott.

Samtidigt som effekterna av klimatkrisen blivit alltmer kännbara, har världens största utsläppsländer, Kina och USA, avbrutit ett klimatsamarbete – och börjat munhuggas på Twitter.

Att relationerna mellan USA och Kina inte är de varmaste har nog inte undgått någon. Men på klimatområdet har de två utsläppsgiganternva ändå kunnat hålla sams – tills nyligen. Då avbröt Kina ett samarbete som skulle hållas inom ramen för en ny arbetsgrupp som initierats på klimattoppmötet i Glasgow. Rent konkret skulle det handla om alltifrån minskade metanutsläpp till minskad avskogning.

– Det saknas inte motsättningar mellan USA och Kina, men när det gäller klimatet är samarbete det enda sättet att få jobbet gjort, sa USA:s klimatsändebud John Kerry på en presskonferens i samband med klimattoppmötet.

Men i början av augusti sköt Kina samarbetet i sank. Det som en följd av att talmannen i USA:s representanthus, Nancy Pelosi, besökt Taiwan. Ett land som enligt Kina tillhör fastlandskina – och där Kina ser alla närmanden som en provokation. Efter att USA klubbat en ny lag som, om den faller väl ut, kan kapa utsläppen med runt 40 procent till 2030 uppmanade USA:s Kina-ambassadör Nicholas Burns landet att tänka om.

”Folkrepubliken Kina bör ompröva sitt beslut om att upphöra med klimatsamarbetet med USA, skrev han”.

"Bra att höra"

Svaret från Kinas utrikesdepartement blev kylslaget. Något nyhetssajten Climate Home News var först att rapportera om.

”USA bör leverera på sina historiska skyldigheter och förpliktelser och sluta se sig om för ursäkter för landets overksamhet, skrev kontot – och passade på att föreslå att landet betalar sin andel av utlovat klimatbistånd och häver sanktionerna mot solpanelsindustrin i den kinesiska delstaten Xinjiang.

Något som indikerar att låsningen länderna emellan kan bli mer än tillfällig. Joe Biden har utlovat mer i klimatbistånd men om han kommer att kunna leverera på det löftet är högst osäkert. Inte minst för att tiden är knapp om han ska få loss mer pengar före november, då han väntas förlora majoriteten i representanthuset. Att USA skulle slopa sanktionerna mot solpanelsindustrin i Xinjiang förefaller också otroligt. Sanktionerna kom på plats efter flera rapporter om att Kina begår grova människorättsbrott mot folkgruppen Uigurer i delstaten, däribland slavarbete och godtyckliga fängslanden. Något som Trumpadministrationen klassat som folkmord, en anklagelse som president Joe Biden inte tonat ned under sin tid i Vita huset. 

Ordväxlingen på Twitter fortsatte efter att Nicholas Burns intygat att USA kommer att leva upp till sina åtaganden.

”Bra att höra. Men det viktiga är: kan USA leverera? svarade Kina.

Läs mer: Solpaneler på svenska tak kopplas till förtryck av uigurer i Kina

Läs mer: Värmeböljorna i linje med forskarnas rön: ”Bekräftar vad vi misstänkt”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV