Idag ströp Ryssland gasleveranserna till EU via gasledningen till Tyskland. Nu används endast 20 procent av kapaciteten. Ryssland skyller på tekniska problem, medan Bryssel menar att gasen används som ett ”vapen” i kriget.
Det är via ledningen Nord Stream 1 som gasleveranserna minskat med hälften, ned till en femtedel av kapaciteten.
Ryssland hänvisar till tekniska problem, medan röster från Bryssel hävdar att det handlar om en medveten taktik från Rysslands sida och att landet använder gasleveranserna som ett vapen i kriget. Igår enades EU-länderna om en plan att minska sin gasförbrukning med 15 procent för att klara energiåtgången under vintern även om gasleveranserna från Ryssland stryps.
Rysslands besked om minskad gas kom redan under tisdagen, och dagens strypning bekräftar det.
En strypt tillförsel kommer göra det svårare för de Europeiska länder som är beroende av gas att fylla sina lager inför vintern och trots tidigare utlovade löften om att minska fossila energislag och satsa mer på förnybara så har redan gamla kolkraftverk börjat återöppnas i Tyskland och Italien.
De båda länderna är de EU-länder som importerar mest rysk gas. Enligt Reuters har Tysklands energiminister Christian Lindner också öppnat upp för att förlänga livslängden på de kärnkraftverk som man beslutat att lägga ner och använda kärnkraft för att förhindra elbrist. Tyskland har infört en nödplan i tre steg för hur de ska agera om de står inför energibrist. Just nu befinner de sig i steg två. Steg tre innebär gasransonering.
Enligt BBC steg gaspriserna i Europa under dagen som en reaktion på strypningen och nådde nästan rekordnivåer efter Rysslands invasion av Ukraina.
CNN rapporterar att oron för högre energipriser också ökar i USA, då den globala efterfrågan på gas ökar. Även i Sverige är det troligt att elpriserna stiger, då vår elmarknad är sammankopplad med den europeiska.
Läs mer: