Radar · Politik

EU-länderna överens om minskad gasförbrukning

Energikommissionär Kadri Simson, tidigare minister i Estland, på väg in till mötet.

EU-länderna minskar gasanvändningen med 15 procent i syfte att dämpa beroendet av rysk gas.

EU-kommissionen har lagt fram en plan för förbrukningsminskningar för gas i EU den 20 juli 2022, det så kallade vinterpaketet.

EU-kommissionen föreslår bland annat att medlemsländerna ska minska sin gaskonsumtion med 15 procent till i mars nästa år.

Samtidigt kom i går besked från ryska statliga Gazprom om att bolaget på nytt minskar exporten av naturgas till Europa. Från och med onsdag stängs en av turbinerna som pumpar gas genom ledningen Nord Stream 1 och flödet dras ned, uppger TT.

Under ett extrainsatt möte i Bryssel på tisdagen kom energiministrarna i EU, inklusive energiminister Khashayar Farmanbar (S), överens om en frivillig minskning av gasanvändningen på 15 procent i syfte att dämpa beroendet av rysk gas.

– Gårdagens besked från Gazprom understryker på nytt att vi måste vara redo för strypt tillförsel från Ryssland, när som helst. Och för att vara redo måste vi agera nu, sa energikommissionär Kadri Simson på väg in till mötesrummet.

Ska minska behovet av gas från Ryssland

Syftet med att minska gasbehovetär att förbereda för möjliga avbrott i gasleveranserna från Ryssland, som ihållande använder energiförsörjning som ett vapen, står det i ett pressmeddelande där överenskommelsen tillkännages.

– I dag har EU tagit ett avgörande steg för att möta hotet om en fullständig gasnedstängning från Putin, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i pressmeddelandet.

– Genom att agera tillsammans för att minska efterfrågan på gas, och med hänsyn till alla relevanta nationella särdrag, har EU säkrat en stark grund för den oumbärliga solidariteten mellan medlemsstaterna inför Putins energiutpressning, fortsätter hon.

Vilka åtgärder som ska vidtas för att nå målet är upp till varje land.

Överenskommelsen nåddes trots att Ungern aviserat att man tvärtom vill köpa mer rysk gas.