Radar · Politik

”Jag trodde aldrig Sverige skulle villkora yttrandefriheten”

Statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Erdogan i Madrid under onsdagen, där Natotoppmötet pågår.

Den turkisk-svenska journalisten Hamza Yalcin är orolig. Han är en av de 33 personer som finns på Turkiets lista över personer man vill ha utlämnade. 1985 kom han till ett alliansfritt Sverige på jakt undan förtryck – idag har spelplanen helt ändrats och förtroendet för landet han en gång flydde till har naggats ordentligt i kanten.

64-åriga Hamza Yalcin har bott i Sverige sedan 1985. Då flydde han från sitt hemland Turkiet, som 1980 skakades av en militärkupp. Även om själva kuppen inte var blodig, fängslades uppemot en halv miljon människor åren som följde. Många dog i fångenskap. Nu står Hamza Yalcin på den lista över ”terrorister” som Turkiet vill att Sverige ska lämna ut.

– Enligt president Erdogan är jag en terrorist som sprider propaganda via nätet och via den pedagogiska verksamhet jag ägnar mig åt, säger Hamza Yalcin.

Han skrattar åt det absurda i det hela: han, som som är journalist och hela sitt liv har varit emot våld – skulle vara terrorist? I sina artiklar skriver han om den turkiska armén, utbildningsväsendet och andra frågor. Hamza Yalcin är inte rädd för att kritisera varken det ena eller det andra, om det så är Erdogans politik eller delar av den turkiska vänstern.

Det finns ett allvar bakom skrattet. De senaste månadernas stora omsvängningar har skakat om Hamza Yalcins tro på Sverige som ett demokratiskt land där yttrandefrihet prioriteras högt. Utrikesminister Ann Linde har sagt att ”Vi har inte vikt oss för Erdogan” och Magdalena Andersson menar att den som inte är terrorist inte har någon anledning att oroa sig. Det lugnar dock inte Hamza Yalcin.

– Uttalandena och överenskommelsen gjorde mig mycket orolig. Jag har funderat på vad jag ska göra framöver.

Hamza Yalcin fängslades i Spanien 2017
Hamza Yalcin fängslades i Spanien 2017. Här anländer han till Kastrup, Köpenhamn, efter att han frigivits. Svenska Pen var på plats och tog emot honom. Foto: Johan Nilsson/TT

Har villkorat yttrandefrihet

Den kurdiska debattören och författaren Kurdo Baksi är också kritisk. Han påpekar att det inte är ett avtal som Finland, Sverige och Turkiet har skrivit på utan en avsiktsförklaring. Men det är ändå oroande.

– Jag är mycket besviken. Erdogan tvingade Sverige skriva under bland annat på att man ska motverka desinformation mot Turkiet. Men om jag då intervjuas av Syre och kritiserar Turkiet eller uttrycker stöd för kurderna i nordöstra Syrien (YPG/YPJ) – kommer Erdogan då säga att jag sprider desinformation? säger Kurdo Baksi och fortsätter:

– Jag har alltid betraktat Sverige som ett av de främsta landet för press- och yttrandefrihet. Jag trodde aldrig att man skulle villkora det.

Efterlystes i Interpol

Turkiet har länge velat få Hamza Yalcin utlämnad. Sommaren 2017 greps han under en semesterresa i Spanien efter att Turkiet hade utfärdat en arresteringsorder via Interpol. Han släpptes senare, men upplevelsen var omskakande. Hamza Yalcin menar att det just nu finns stora frågetecken om vad som kommer hända framöver. Han har kontaktat Justitiedepartementet som sa att han inte kommer lämnas till Turkiet, men i två turkiska tidningar finns hans namn med på listan.

– Statsminister Magdalena Andersson ger garantier å ena sidan och säger att de inte ska lämna ut några medborgare. Och sedan säger regeringen att de som inte ägnar sig åt terrorverksamhet inte ska vara oroliga. Men vad är det, terrorverksamhet? Att skriva en text är terrorism enligt Erdogan. Det har varit väldigt mycket som plötsligt har förändrats på sistone. Och jag är inte ensam – många jag har pratat med har visat oro för vad som ska hända nu.

Hamza Yalcin riktar skarp kritik mot rapporteringen i svenska medier de senaste månaderna. Den har varit ensidig, menar han.

– Jag har skrivit artiklar där jag kritiserar de svenska medierna. Deras inställning till Nato de senaste månaderna – jag tolkar det som propaganda och desinformation. Det kan irritera människor i Sverige. Men jag behöver inte vara tyst utan måste säga vad jag tänker. Man kan säga att jag har varit kritisk mot Sverige – men det gör mig inte till en Putinkramare. Han är inte min vän och jag kan inte placera mig på hans sida. Men en lögn är en lögn oavsett vem som uttalar den, säger han.

Författaren och debattören Kurdo Baksi är besviken på hur Sverige har agerat i förhållande till Natomedlemskapett och Turkiets enligt honom "oseriösa krav"
Författaren och debattören Kurdo Baksi är besviken på hur Sverige har agerat i förhållande till Natomedlemskapett och Turkiets enligt honom "oseriösa krav". Foto: Ali Lorestani/TT

Vänder kappan efter vind

Hamza Yalcin menar att Magdalena Andersson och många andra politiker har sprungit med strömmen.

– Statsministern och försvarsminister Peter Hultqvist lovade att inte gå med i Nato så sent som hösten 2021. Nu lovar de nya saker – men det är svårt att lita på dem. Det finns många socialdemokrater som ser farorna men de fick inte chansen att säga sitt ord, säger Hamza Yalcin.

– Det är synd att Sverige och Finland går med. De kan spela en mycket bättre och viktigare roll som opartiska, alliansfria länder. De kan balansera mellan stormakterna USA, Ryssland och Kina i den upptrappade konflikt vi ser nu och som kan orsaka ett tredje världskrig. Nu är det riktig fara. Innan var det inte allvar.

När Syre pratade med Kurdo Baksi för en dryg vecka sedan trodde han inte att Sverige skulle ge vika för Erdogans krav – som både han och Hamza Yalcin beskriver som oseriösa. Inte minst på grund av att en person på listan är död sedan flera år och en annan bara varit i Sverige på besök.

– I Sverige överdriver man det här nu – att det turkiska ja:et kommer att gälla. Jag tror bara det här är början av processen. Erdogan kan komma att säga att ”ni har inte gett oss de personer som vi vill ha”. Och då blir det riktigt farligt för de Turkiet vill skall lämnas ut.

Läs också: 

Blandade reaktioner efter Natobeskedet

V och MP kallar ministern till utskott: ”Vad har regeringen gått med på?”

Sverige och Finland formellt inbjudna till Nato

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV