Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Få kommuner klarar att hålla koldioxidbudgeten

En övervägande majoritet av Sveriges kommuner behöver göra mer för att klara av att hålla koldioxidbudgeten.

Bara 27 av av Sveriges 290 kommuner klarar av att hålla den koldioxidbudget som krävs för att nå 1,5-gradersmålet. Det rapporterar tidningen Aktuell hållbarhet.

263 av kommunerna klarar inte att hålla den utsläppsnivå som krävs för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. I genomsnitt skulle dessa kommuner ha behövt dra ner på utsläppen med ytterligare 5,6 procent per år, jämfört med utsläppsnivåerna 2015. Det visar siffror som Aktuell hållbarhet har tagit fram via klimatteknikbolaget Climateview och det digitala verktyget Klimatkollen, som har utvecklats av den ideella föreningen Klimatbyrån.

I Klimatkollen jämförs utsläppen i Sveriges kommuner med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Koldioxidbudget är den mängd koldioxid som finns kvar att släppa ut innan vi riskerar att bryta mot Parisavtalet.

– Det viktiga är att mängden av koldioxidutsläpp håller sig inom budgeten, inte när utsläppen görs. Om vi skulle fortsätta som vi gör i dag i några år till skulle vi sedan tvärt behöva sluta släppa ut koldioxid, vilket verkar osannolikt svårt. En snabb stegvis nedtrappning är bäst för både klimat och ekonomi, säger Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, till Aktuell hållbarhet.

Läs mer:

Ändrad kommunikation om Sveriges utsläpp

Sverige missar målet hur vi än räknar

Klimatriksdagen ställer krav baserade på koldioxidbudgeten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV