Startsida - Nyheter

Zoom

Leia Nordin (Fi): ”Det största lidandet sker i djurindustrin”

"Jag fortsätter gärna med det arbetet jag gör, så länge det gör skillnad", säger Leia Nordin (Fi).

Djurrätt står högt upp på agendan för Feministiskt initiativ. I partiets idealsamhälle finns det ingen köttindustri.
– Vi får aldrig så mycket hat som när vi lyfter vegansk norm, säger Leia Nordin (Fi), valsamordnare och ordförande i partistyrelsen.

För många politiker handlar djurrätt om aktivism, brott och straff. I alla fall enligt debatten som förs i riksdagen. En sökning på riksdagens hemsida i dokument från den senaste mandatperioden ger 31 träffar på beslut där ord som innehåller ”djurrätt” har nämnts. 29 av dem handlar om brott, ”djurrättsaktivism” eller ”djurrättsextremism”. Åtminstone två kopplas till terrorism. Bara ett par gånger används begreppet i andra sammanhang, i den årliga debatten om djurskydd i slutet av april och i samband med beslutet om krav på märkning och registrering av katter i mars.

En politiker som har en helt annan syn på djurrätt är Leia Nordin (Fi). Hon ställer upp i riksdagsvalet och står som nummer ett på Feministiskt initiativs lista till kommunvalet och regionvalet i Uppsala. Hennes kärnfrågor är djurrätt och psykisk ohälsa. I en sökning på alla anmälda kandidater till valet 2022 är hon den enda som nämner djurrätt.

– Det är en väldigt viktig fråga som får alldeles för lite utrymme, säger Leia Nordin.

Varför tycker du att det är en viktig fråga?

– För att det är ett sådant otroligt stort lidande som inte alls får den uppmärksamhet som det behöver.

Engagerad privat

Leia Nordin är utbildad matematiker och lärare. Hon började engagera sig politiskt som privatperson. Tillsammans med sin sambo åkte hon runt och satte upp egna affischer med sammanställningar på hur olika partier stod i vissa frågor när det var valrörelse.

Varför blev du medlem i Feministisk initiativ?

– För att 2014 var ett ganska kasst valår. Med SD:s framväxt så kände jag att jag måste engagera mig med andra. Jag tror att det är effektivare.

Leia Nordin berättar att de förtroendevalda från Fi aldrig röstar på ett förslag som kommer från Sverigedemokraterna i Uppsala kommunfullmäktige.

– Det handlar om normaliseringen av rasismen som vi inte kan gå med på, säger hon.

Annars tycker Leia Nordin det är synd att politikerna inte samarbetar mer över partigränserna.

– Mycket av politiken i dag handlar tyvärr om att det måste ge något, det egna partiet måste få ut mer. Man samarbetar inte fast man tycker lika.

Hur står Feministiskt initiativ i djurfrågor?

– Vi har en ganska långtgående djurpolitik och vi var i alla fall de enda som hade en djurrättspolitk och inte bara en djurskyddspolitik. I vår vision om ett bra samhälle respekteras djur och utnyttjas inte av människor, utan de finns för sin egen skull.

Leia Nordin förklarar att Feministiskt initiativ driver ”vegansk norm”.

– Ofta när man tänker på djurrätt och djurpolitik så tänker man på djurförsök, pälsindustrin eller hur husdjur behandlas. Men det största lidandet sker i djurindustrin, där vi föder upp djur för att döda dem.

Vilka är de viktigaste frågorna för djur?

– Att avveckla köttindustrin. Den är så stor och det sker så mycket där. Vi driver andra saker också, att inte ha djur på cirkusar eller minkfarmar. Men skalan på köttindustrin gör att allt annat bleknar i jämförelse. Det är där vi måste jobba.

Leia Nordin menar att många inte ens tänker på köttindustrin i diskussioner om djurrätt.

– Vi vill inte tänka på att det är medvetna, kännande varelser som vi behandlar så, när vi inte ens behöver det.

Stort samband

Som medlem i Feministiskt initiativ tycker Leia Nordin att allt hänger ihop. En koldioxidbudget med en detaljerad plan för minskade utsläpp skulle leda till en vegonorm. Sex timmars arbetsdag behövs för att människor ska kunna engagera sig.

– Vi ska inte bränna ut oss på jobb, samtidigt som andra inte får jobb och blir deprimerade av den isoleringen som det innebär.

Avgiftsfri kollektivtrafik och på sikt basinkomst står också på önskelistan för ett framtida samhälle. Djurrätt är en viktig fråga också för att allt hänger ihop.

– Det vi utsätter djur för är sexuella övergrepp, plågeri och mord. Vi har en industri för det här. Vad gör det med oss som människor? Vi har ingen grundläggande respekt för livet när det är normaliserat att behandla andra individer så.

Leia Nordin menar att det i förlängningen gör att även människor behandlas illa.

– Ett argument för att det är okej att utnyttja djur är att de inte är civilicerade, de är inte intelligenta. Och samma argument har använts för att behandla olika grupper av människor helt förjävligt. Någonstans så räcker det inte att du är en kännande varelse.

Hon berättar att Fi får mycket hat när köttindustrin ifrågasätts.

– Det gör verkligen ont hos folk. Man vill inte tänka på att man bidrar till lidandet, för då har man utsatt väldigt många för lidande jättelänge. Folk slår ifrån sig det och blir aggressiva.

Just därför tycker Leia Nordin att en vegonorm är viktig, med tanke på kommande generationer.

– Varför vill vi sätta dem i samma situation som många är i dag, där du har ätit kött hela livet och det känns helt orimligt att sluta göra det och erkänna att det inte har varit så bra?

Leia Nordin poängterar att industrifisket ingår.

– Det här med bottentrålningen har varit en stor grej. Om jag ska vara ärlig så trodde jag att det redan var förbjudet. För att det är så uppenbart dåligt.

Lyfter människorna

Leia Nordin är ledamot i upphandlingsrådet i Uppsala kommun. Hon förklarar att det i upphandlingar blir mycket fokus på kommunen och företagen.

– Jag säger: ”Hallå, vi måste kolla hur det blir för dem som vi påverkar.” Det är ganska basic, men jag är ensam om att göra det.

Hon poängterar att det blir svårt att undersöka slutresultatet när det blir mer privatiserat. Det är också anledningen till att Fi vill att mer ska drivas i offentlig regi.

– Kommunen och staten har ett ansvar som inte företagen har. Vi kan inte sälja ut det ansvaret. Det handlar om människors välmående.

Leia Nordin berättar att Fi sätter fokus på människorna i många frågor och därigenom påverkar debatten som förs i Uppsala kommun.

– Jag vet vilken skillnad vi gör och det handlar inte bara om vilka motioner vi får igenom.

Efter åtta år i kommunfullmäktige fick partiet i höstas igenom sin allra första motion. Den handlade om att Uppsala borde ansluta sig till ICAN Cities appeal, till stöd för FN:s konvention om kärnvapenförbud.

Inte omtyckta

Leia Nordin förklarar att Fi är det mest aktiva partiet, som lägger flest motioner trots att det har lägst antal mandat, två av 81.

– Vi vill så himla mycket och för en stor del av det är konstigt att det inte går igenom. Vi vill till exempel att kommunen ska använda sig av en koldioxidbudget.

Hon jämför med att det finns en ekonomisk budget med detaljerad information för hur den ska vara i balans, men när det gäller utsläppen finns bara målet att de ska minska. Det görs ingen plan för hur.

– Det allra mesta får vi inte igenom för att… Vi är inte så omtyckta helt enkelt.

Varför inte?

– För att vi är obekväma och ifrågasätter saker. Vi gör inte som alla andra gör och till stor del anser de att vi inte behövs.

Hur känns det?

– Det är tungt. Vi har en ganska stor omsättning på aktiva i partiet. Våra ledamöter som sitter i dag får fortfarande sina namn ihopblandade och felsagda fast de har suttit i fyra år. Och det är inga komplicerade namn.

Leia Nordin vill ändå fortsätta med sitt arbete så länge det gör skillnad. Hon tycker också det är roligt att jobba med sina partikamrater. Som valsamordnare är hon extra peppad inför valrörelsen.

– Utvecklingen som vi ser nu är ganska katastrofal. Det blåser mycket högervindar och det är mycket rasism. Men vi rider inte högerut, vi står kvar och vi fortsätter att lyfta våra saker.

Att påverka den allmänna debatten är en stor del. Leia Nordin tycker exempelvis det är viktigt att det förs samtal om fred, när det nu diskuteras mycket om nato.

– Det pratas väldigt mycket om krig, men det är fred vi vill ha. Det är det vi borde arbeta för, så det är väldigt konstigt att aldrig prata om det, säger Leia Nordin.

Få politiker engagerar sig för djurens bästa

Högst upp på listan

Namn: Leia Nordin.

Ålder: 33 år.

Familj: Sambo.

Bor: I Uppsala.

Gör: Ordförande i partistyrelsen och nationell valsamordnare för Fi. Ledamot i upphandlingsrådet i Uppsala kommun.

Yrkesbakgrund: Matematiker och lärare.

Aktuell: Står som nummer 1 på Fi:s lista till valet i Uppsala kommun respektive region. Står på plats 16 i riksdagsvalet.

Kärnfrågor: Djurrätt, psykisk (o)hälsa, klimat.

Målet med valet 2022: ”Att behålla våra platser i Uppsala kommun, komma in i Uppsala region och i större perspektiv skulle det vara otroligt kul att komma in i riksdagen”. 

Livsmotto: ”Var så snäll du kan.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV