Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Fler perspektiv efterfrågas i Nato-debatten

Under dagen arrangerade ett flertal organisationer en demonstration i Stockholm med budskapet "Nej till Nato".

“Nej till Nato” var budskapet för demonstrationen som gick av stapeln i centrala Stockholm under lördagen. ”Jag tycker det är en väldigt problematisk organisation att gå med i”, säger Niklas Vanhainen, som slutit upp vid Norra Bantorget.

Lagom till att första talare intar podiet för att inleda eftermiddagens demonstration spricker himlen upp över Stockholms innerstad. Våta banderoller vecklas ut på nytt. Bland de samlade demonstranterna finns 39-åriga Niklas Vanhainen, som är kritisk både till Nato och hur frågan om ett eventuellt svenskt medlemskap hanteras.

– Dels vill jag inte att Sverige ska gå med i en organisation som bland annat stödjer USA:s aggressioner i omvärlden och Turkiets angrepp mot kurder. Jag tror också att det kan destabilisera situationen som vi nu befinner oss i, snarare än att bidra till ökad trygghet, säger Niklas.

”Det känns som att vi rusar mot ett Nato-medlemskap för att politikerna inte vill att det ska bli en valfråga”, menar Niklas Vanhainen.

Han skulle också vilja se en mer nyanserad offentlig debatt kring fördelar och nackdelar med ett Nato-medlemskap. 

– Som det är nu känns det som att majoriteten av de som får komma till tals är förespråkare för Nato. Det förs ingen ordentlig debatt. Därför tycker jag att vi borde ha en folkomröstning i frågan. Det är enda sättet att sakta ner den här processen lite så vi hinner ha ett riktigt samtal där folk kan sätta sig in i vad det skulle innebära.

Att debatten om Nato präglas av ensidighet är ett återkommande tema även bland dagens talare. 

– Krigsindustrin, politiker och media sjunger samma sång. Vi får en falsk bild av världen, som antingen bygger på ren osanning eller selektivt vald fakta. Vi får höra att Nato är nyckeln till fred men sanningen är den motsatta. Nato är ingen fredsallians, säger Ulf Sparrbåge från organisationen “Nej till Nato”.

25-åriga studenten Ellen oroas över riskerna den upprustning ett Nato-medlemskap skulle innebära.

– Jag är emot upprustning generellt, jag tror att riskerna är större på längre sikt om vi bidrar till upprustning. Det är bara att se till historien och de krig som hade kunnat förhindras. Jag skulle vilja se mer historiska perspektiv på upprustningsfrågan.

25-åriga Ellen hoppas att Sverige väljer att inte gå med i Nato. Foto: Corinne Platten

Även Ellen är positiv till att folkomrösta om medlemskap i Nato.

– Det känns rimligt med tanke på att denna fråga inte var aktuell under förra valet. Då hade man kanske röstat annorlunda om man vetat hur olika partier skulle agera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV