Vid en pressträff i onsdags presenterade regeringen en ny åtgärd för att motverka segregation och utanförskap – en ny aktivitetsplikt, som innebär ett krav på deltagande i heltidssysselsättning för personer som får försörjningsstöd.
I förslaget som regeringen presenterade på pressträffen ingår en rad åtgärder för att ”förstärka arbetet mot segregation”.
Enligt regeringen kommer aktivitetsplikten att rikta sig mot arbetslösa med försörjningsstöd. Regeringen säger att syftet med aktivitetsplikten är att” ge individer ytterligare stöd för att närma sig arbetsmarknaden genom aktiviteter som bidrar till att bryta isolering, främja integration och minska ohälsa”.
– Så går vi vidare med att utreda införande av en aktivitetsplikt i försörjningsstödet, för i Sverige ska alla bidra efter förmåga och på så sätt också bli en del av det svenska samhället, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.
Föräldrar ska arbeta
Enligt regeringen vill man med aktivitetsplikten att fler barn och unga i ”Sveriges utsatta områden ska se sina föräldrar gå till jobbet” och det ökar möjligheten för kvinnor ”till mer självbestämmande som en egen inkomst innebär”.
– Alla barn i Sverige ska också se sina föräldrar arbeta och bidra till samhällsbygget, sa integrationsminister Anders Ygeman (S).
Socialdepartementet har nu fått i uppdrag att tillsätta en utredare som får uppdraget att ”analysera och föreslå införandet av en ny aktivitetsplikt.”
Socialminister Lena Hallengren, som inte själv deltog på pressträffen, säger i en kommentar på Socialdepartementets hemsida:
– Personer som får ekonomiskt bistånd i långa perioder löper större risk att drabbas av utanförskap och ohälsa samtidigt som möjligheterna att komma ut i arbete minskar ju längre tiden går. Vi behöver se över hur vi kan ge dessa personer tydligare stöd så att de snabbare kommer ut i arbete.
Vem som får utredningsuppdraget är ännu inte klart.
Läs mer:
Forskare helsågar S-ledarens utspel om försörjningsstöd
Kommunerna lägger miljarder på jobbaktiviteter utan bevisad effekt
Kraven på aktivitet ledde till skulder
Jobbaktiviteten minskade behovet av ekonomiskt bistånd
Utredaren ska bl.a. se över och ta fram förslag beträffande:
− hur en aktivitetsplikt bör vara konstruerad, både vad gäller skyldighet för den enskilde att delta och skyldighet för kommunen att tillhandahålla insatser,
− avgränsning av målgrupp och biståndstid samt ge exempel på insatser med beaktande av andra berörda regelverk,
− klargöra för- och nackdelar med att aktivitetskrav uttrycks som ett visst antal timmar per dag eller vecka,
− möjliga sanktioner om en individ inte fullföljer planering eller om en kommun underlåter att erbjuda insatser,
− hur informationsöverföring mellan kommuner och Arbetsförmedling kan upprättas gällande individens deltagande i aktivitetsplikt och
− hur uppföljning av aktivitetsplikt kan göras via individbaserad socialtjänststatistik samt systematisk inhämtning av brukarnas synpunkter.
Ur: Uppdragsbeskrivning om aktivitetsplikt – deltagande i heltidsaktiviteter för rätt till försörjningsstöd
Källa: Socialdepartementet