Radar · Miljö

Klimatförändringar och jordbruk slår hårt mot insekter

Både mängden insekter och antalet arter har minskat kraftigt på platser i världen utsatta för förändringar i temperatur och markanvändning.

Kombinationen av klimatförändringar och förändrat jordbruk har förödande effekter på antalet insekter runtom i världen. På sina håll har antalet minskat med 50 procent, visar en brittisk studie publicerad i Nature.

Med hjälp av data som samlats in från 6000 platser runtom i världen i över 20 års tid har ett brittiskt forskningsteam studerat vad som hänt med insektspopulationerna i samband med temperaturförändringar och förändringar i markanvändning, det vill säga jordbruk. 

Resultatet är nedslående. Studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature, kommer fram till att antalet insekter minskat med 50 procent på vissa ställen och med 27 procent om man ser till antalet arter. Detta i relation till de platser där förändringarna i temperatur och markanvändning varit mindre.

Till Sveriges radios Vetenskapsradion säger Björn Klatt, forskare i biodiversitet vid Lunds universitet, att resultaten är en varningssignal, även om insekternas tuffa situation är känd sedan tidigare.

– 50 procent är ett häftigt värde faktiskt, och det tyder på att vi måste ändra någonting. Vi kan inte fortsätta så här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV