Nu har fyra av XR-aktivisterna som stoppade flygplan på Arlanda i oktober åtalats. Åtalen gäller brott mot luftfartslagen, men även ett fall av våldsamt motstånd. Men den anklagade, Viktor Jonsson, menar att det inte stämmer. ”Jag gjorde ingenting”, säger han.
Den 31 oktober förra året genomförde 16 aktivister från Extinction Rebellion aktioner mot flygplatser runtom i landet för att uppmärksamma allmänhet och politiker på det ohållbara i att våra utsläpp fortsätter, trots att vi är mitt i en klimatkris.
Nu har fyra av dem som stoppade flygplan på Arlanda blivit åtalade. Syre har pratat med två av dem. Viktor Jonsson blev utöver åtalet om brott mot luftfartslagen också åtalad för våldsamt motstånd. Enligt stämningsansökan ska han ha hindrat polisen att genomföra sitt arbete ”genom att först göra sig tung och därefter spänna kroppen”. Något som inte alls stämmer, menar han.
– Jag tycker att det var polisen som var våldsam mot mig. Jag är en stor kille, så jag sa direkt till dem att jag är fredlig, men den här polisen skrek och var totalt taggad. Han sa något i stil med att ”Va fan , så här kan du inte hålla på i ett flygplan”. Det var desperation, rädsla, hormoner och adrenalin som var igång där. Jag blev jätterädd, säger Viktor Jonsson.
Han berättar hur han satt ner på golvet och sa till polisen att han bara skulle stänga av livesändningen från mobiltelefonen och stoppa den i fickan.
– Men de slet upp mig och sa att jag skulle stå upp. Jag bestämde mig för att bara vara en hösäck och slappna av.
Fick krypa av planet baklänges
Han blev uppdragen och fick i tumultet huvudet intryckt i en flygplansstol. Han fick en hård del mot huvudet, och hade ont i flera dagar efteråt, berättar han.
Därefter blev han belagd med handfängsel bakom ryggen och sedan drog den ena polisen ut honom baklänges genom kabingången medan den andre tryckte ner hans huvud, och på samma sätt fick han krypa baklänges ner för trappan ut från planet.
– Samtidigt jublade passagerarna för att poliserna varit våldsamma mot mig och förde bort mig. Det var jobbigt att känna att folk har dessa åsikter, säger han.
Under händelsen såg han att en passagerare precis bakom honom filmat och troligen fångat hela förloppet. Denna film har dock inte kommit med i förundersökningen.
– Istället har de med en film som togs från någon som var tio rader bort.
Viktor har via sin advokat försökt att få filmen utlämnad från polisen, men fem månader efteråt har den fortfarande inte skickats över.
– Det är talande och känns som att de försöker skydda polisen som misshandlade mig, säger han.
"Fokus på att göra folk lugna"
Susanne Lone var en av de andra aktivisterna. Hon stoppade ett annat flygplan och såg inte vad som ägde rum mellan polisen och Viktor, men hon känner aktivisten som var med på samma plan och som sagt att det inte handlade om något våldsamt motstånd från Viktors sida.
– Det är en standardteknik vi har, att inte göra aktivt motstånd. Men man behöver heller inte hjälpa polisen, säger hon.
Hennes upplevelse av aktionen var inte lika våldsam som Viktors, men likväl kände hon en stor nervositet.
– Det är en ganska ovanlig situation och kan vara traumatiserande för folk om de till exempel är höjdrädda eller rädda att flyga. Så en tanke som vi haft med oss är att fokusera på att berätta direkt att vi är fredliga och att göra folk lugna.
De exakta reaktionerna från passagerarna har hon lite svårt att komma ihåg, men hon kommer bland annat ihåg att ett hockeylag fanns ombord.
– Jag kommer ihåg att de skrattade och ropade att vi skulle gå av flygplanet.
"Blod på väggarna"
Men hon ångrar inte aktionen, även om det inneburit ett åtal och 23 rätt obehagliga timmar i polisarrest.
– I cellen där jag var fanns det blod på väggarna och något som såg ut som avföring. Sedan fick man inte ha någon klocka där inne. Det känns obehagligt när man efter att ha sovit några timmar vaknar upp och inte har en aning om vad klockan är. Man tappar lite av sin verklighetsuppfattning, säger hon.
Men hon konstaterar att det inte är henne det är synd om, och att hon skulle göra det igen.
– Det är småpotatis jämfört med vad folk runtom i världen upplever och gör. Och jag har ändå ett val, säger hon.
Serverades kött trots vegan
Viktor berättar att han fick kött under måltiden när han satt i arresten, trots att han är vegan.
– Jag frågade om det fanns något alternativ, och då fick jag svaret att det är vegetariskt. Men det syntes tydligt att det inte var vegetariska fibrer det där, säger Viktor Jonsson.
Han har funderat en hel del på varför han och de andra aktivisterna fått den här behandlingen, inte bara svaret om maten, utan också att de satt anhållna så långt det går, 23 timmar.
– Om du sitter anhållen mer än 24 timmar så har du rätt att få skadestånd sedan om du frikänns, säger han.
– Dessutom, det finns andra som har dömts för samma brott som vi: brott mot luftfartslagen. Varför skriver de då att misstankarna handlar om sabotage? Det är ett mycket större brott. De som gjort liknande aktioner har dömts till böter. Är det då nödvändigt att anhålla personen, frågar han sig.
Han känner sig trots allt nöjd med att ha orkat genomföra aktionen, som han kände var den mentalt mest påfrestande av de aktioner han hittills gjort.
– Men jag kände att jag fick ett inre lugn efteråt, att jag gjort något som betyder något.
Samtidigt ser han med oro på händelserna i omvärlden.
– Trots att alla nu vet att vi importerar så mycket gas och olja från Ryssland, så stoppar de ändå inte köpen. Så kriget kommer inte ta slut av den anledningen, säger han.
Vana vid crowdfunding
Susanne Lone känner sig också nöjd med aktionen, om än något stressad över att SAS har bett om skadestånd på 100 000 kronor.
– Det är den största stressfaktorn om vi behöver betala den. Men XR är samtidigt rätt vana att driva crowdfunding för sånt här, säger hon.
Något brott kommer hon inte erkänna i domstolsförhandlingarna, även om hon kan berätta om själva händelseförloppet.
– Vi förstår att det hela kan ses som olagligt. Men om man ser det utifrån vårt perspektiv, att vi protesterar mot att samhället agerar på ett sätt som ödelägger våra framtidsutsikter, då kan man i lika hög grad se andra handlingar som kriminella.
Polisen kommenterar
Polisens mediacenter i Stockholmsregionen har svarat på några av Syres frågor i ett mail. De säger att de inte kan kommentera enskilda fall och hänvisar frågor om huruvida ”att göra sig tung” kan anses som våldsamt motstånd till åklagarmyndigheten.
Flera av aktivisterna säger att cellerna de var i bland annat hade blod på väggen och luktade urin. Borde man inte ha städat bättre?
”Det är ju svårt för oss att veta omständigheterna vid just denna tidpunkt. Det kan till exempel ha varit en stressig period. Men givetvis så är ambitionen att ha rent, så klart”, uppger mediacenter.
Varför anhåller polisen personer om man vet att det finns tidigare domar för liknande brott som bara lett till böter (andra stopp av flygplan). Är det nödvändigt att anhålla någon då?
”Det är åklagare som beslutar om personen ska vara anhållen eller inte”, skriver.
Vad gäller för mat när man sitter anhållen? En aktivist fick kött, trots att han är vegan.
”Beroende på vilken polisstation han satt anhållen på serveras maten antagligen av polisens eller Kriminalvårdens personal. Oavsett bör hänsyn tas till den frihetsberövades önskemål angående vegetarisk/vegansk kost. Jag kan inte annat än att uppmana honom att göra en anmälan så hans misstanke att han har serverats kött får utredas.”
Läs mer: