Radar · Miljö

”Vi har en skyldighet att göra motstånd”

Även förra året genomförde Extinction rebellion flygaktioner runtom i Sverige, ovan aktionen på Bromma flygplats.

Någon gång i slutet av februari kommer Extinction Rebellion att genomföra nya flygaktioner i Sverige. Valet att berätta om det i förväg har de tagit för att minska risken för kritik och öka säkerheten. ”Vi har en bra dialog med polisen”, säger en av medlemmarna som kommer att delta.

De har gjort flygaktioner förut för att peka på det ohållbara i att staten subventionerar det klimatskadliga flyget. Men den här gången gör aktivisterna i Extincion rebellion lite annorlunda, och har bland annat en dialog med polisen, flygledning och säkerhetspersonal.

– Vi har fått kritik för våra tidigare aktioner, säkerhetsmässigt. Vad händer om det kommer ett ambulansflyg och så vidare?, säger en av medlemmarna i nätverket.

Han kommer att delta i aktionen och vill därför inte gå ut med sitt namn i förväg, även om han annars är öppen med det han gör.

– Tanken med icke-våld och civil olydnad är ju att vara transparent med det man gör, öppen med vad man vill och sedan ta straffet.

Fler positiva reaktioner

Därför har nätverket den här gången valt att vara öppen med det de planerar, förutom exakt tid och plats och vilka som deltar.

Förhoppningen är att kritiken mot deras aktioner ska bli mildare. Men faktum är att han redan märker av allt fler positiva reaktioner bland vanligt folk.

– Vi har sett en positiv utveckling över åren. I början var fler negativa. I Sverige är många bekväma med politiken. Man har stort förtroende för politiken och systemet. Man går och röstar och om man inte är nöjd sen så röstar man på någon annan i nästa val.

Men allt fler verkar ha insett allvaret, menar han. Även bland de som drabbas direkt av aktionerna, även om andelen positiva negativa där är ungefär 50-50.

– Allt fler börjar förstå att kanske är det det här som krävs.

Inspiration från runtom i världen

Även polisen har en åtminstone kluven inställning till dem.

– De brukar säga: jag håller med dig i sak, men inte i metod. Men de utövar ju sin yrkesroll och ser till att folk följer lagen. Men överlag så har vi en god relation med polisen, säger han.

För Extincion rebellion är valet av metod däremot självklart.

– Det är ett väldigt naturligt steg. En upptrappning när vi ser att vanliga demonstrationer inte räcker till. Det är nästa steg av fredlig kamp för att kunna få till en stor förändring på förhoppningsvis kort tid.

Inspirationen kommer från historiskt håll och runtom i världen. Suffragetterna i Storbritannien, fredsrörelsen i Indien, exemplen på civil olydnad är många.

– Det är våran skyldighet att göra detta när regeringen och makthavarna inte tar sitt ansvar inför den kris vi står inför. Vi har en skyldighet att göra motstånd och uppmärksamma detta.

Fakta: Frågorna till regeringen

Extincion rebellion har också kontaktat klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och infrastrukturminister Thomas Eneroth för att få svar på några pressande frågor.
Frågorna till Annika Strandhäll:
Är du medveten om forskarnas dom om vi missar Parisavtalet som våra klimatmål är kopplade till?
Hur mycket kommer regeringen minska utsläppen de närmsta åren och vilka är åtgärderna?
Hur nära är vi, enligt dig, att nå Parisavtalet?
Frågorna till Thomas Eneroth:
Hur ser planen ut för en 45-procentig minskning av utsläppen från flyget fram till 2030 som du lovade på COP26? Kan vi ha en 45-procentig minskning av utsläppen från flyget utan att ändra våra resvanor?
Hur mycket extra stöd är ni beredda att ge en krisande flygindustri där en större klimatopinion och ändrade resvanor ytterligare underminerar flygets förutsättningar?
Källa: Extinction rebellion