Den 20 mars firas internationella glädjedagen, instiftad av FN. Det är inte för inte som den sammanfaller med en rad firanden runtom i världen, som alla på ett eller annat sätt firar in våren.
Att den internationella glädjedagen infaller just den 20:e mars är ingen slump, skriver FN på sin svenska informationssida. Den 20:e mars är det nämligen vintersolstånd, dagen då ett universellt fenomen inträffar varje år. Solen är på samma plan som jordens ekvator, dag och natt är lika långa, vilket skapar en balans och bidrar till att sprida budskapet om stabilitet och fred.
I många länder pågår firande som markerar vårens ankomst. Till exempel infaller det persiska nyåret idag, ett firande som inte bara firar att det nya året kommer utan också våren.
I Indien firas i helgen Holi, en färgsprakande festival som även den symboliserar slutet på vintern och början på våren. Firandet tar sig olika uttryck runtom i landet, men de flesta brukar fira genom att kasta/applicera färg på varandra och leka med vatten, skriver Hindustan Times.
Men varför instiftade då FN den internationella glädjedagen?
Tanken utgår från att vi inte kan ha en syn på utveckling som bara handlar om ekonomi och BNP.
”Utveckling – speciellt hållbar utveckling – bör även innebära ökad mänsklig lycka, allmänt välbefinnande, socialt välstånd, jämlikhet och solidaritet”, skriver FN.
Därför antog alla FN-stater 2011 en resolution om att ge glädje en större prioritet. Inspirationen kom från landet Bhutan, vars invånare rankas bland de lyckligaste i världen. Deras BNP må vara lågt, men landet har visat att ekonomiskt och materiellt välstånd inte kan vara den enda indikatorn för utveckling.
År 2013 firades den första internationella glädjedagen.