Startsida - Nyheter

Nyheter

Gruvprotest: 70 000 underskrifter lämnades till Thorwaldsson

Demonstranter utanför Rosenbad i dag där Karl-Petter Thorwaldsson fick ta emot en namninsamling mot planerna på malmbrytning i Gállok.

Under fredagen mottog näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson en protestlista med över 70 000 underskrifter mot gruvplanerna i Gállok. Samtidigt protesterar Fridays for future på flera platser i landet.

”Vi kräver att du Karl-Petter Thorwaldsson, och Sveriges regering, inte tillåter någon gruva i Gállok/Kallak!”, uppmanar undertecknarna av den kampanj som Mitt skifte drivit och som samlat över 70 000 underskrifter.

Namnunderskrifterna överlämnades på fredagen i samband med att näringsministern mötte Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande för det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra, Daniel Holst, talman i Sametinget och författaren Mats Jonsson.

– Det beslut som den svenska regeringen ska ta påverkar vår och kommande generationers framtid. Vi förväntar oss ett beslut som grundar sig i att kultur, natur och liv värderas högst och som följer internationella konventioner som Sverige förbundit sig till att följa, säger Sara-Elvira Kuhmunen, i ett pressmeddelande från Fridays for future.

Demonstranter på slottsbacken. Foto: Isabelle Axelsson/Fridays for future 

"Väldigt bra möte"

Lokala Fridays for future-grupper demonstrerar i solidaritet med de berörda samebyarna på 17 orter runtom i landet i dag, bland annat i Kiruna, Malmö och förstås Stockholm där näringsministern mottog namnlistan.

– Det var ett väldigt bra möte, väldigt bra möte. De kunde berätta hur beroende de är i sina liv av det beslut vi har att fatta de kommande veckorna och jag berättade å min sida att det här är ett förvaltningsärende och att det inte handlar om alla samer i Sverige och vår historia, utan om ett ärende med riksintresse, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Fridays for future protesterar mot gruvplanerna i Gállok. Foto: Caroline Andrén/Fridays for future

Planerna på järnmalmsbrytning i Gállok har också fått kritik från Svenska kyrkan och FN-experter.

– Vi försöker ju göra en sammanvägning av det som kommer från omvärlden, från berörda människor och från möjligheter till sysselsättning, det är många aspekter i ett sådant här ärende och till slut när vi har fått in alla handlingar här om några veckor, då gör vi en avvägning, säger Karl-Petter Thorwaldsson till TT om motståndet.

Ärendet ligger nu på regeringens bord och ett beslut ska komma i mars.

Läs mer:

Växande protester mot gruvplaner i Gállok

Ödesbeslut om Gállok väntar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV