Radar · Utrikes

Franska insatser för att minska extremism

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.

President Emmanuel Macrons regering föreslår åtgärder för att påverka de islamiska samfunden i Frankrike. De politiska insatserna genomförs för att minska extremistiskt inflytande i religionsutövandet.

Bland förslagen finns skapandet av ett nytt råd som består av både religiösa ledare och lekmän. Även kvinnor ska ingå i gruppen.

Det politiska initiativet grundar sig i bland annat ett ökat antal extremistdåd i Frankrike samt ett förhållandevis stort antal fransmän som begav sig till Syrien för att strida för den islamistiska terrorgruppen IS.

Gruppen kallas för Forum för islam i Frankrike och presenteras officiellt av landets inrikesminister Gérald Darmanin på lördagen.

Men det politiska initiativet ses också som ett försök från president Macron att ta upp politiska ämnen som högerpartier i landet gjort till valfrågor. Utspelet är också en del av den valrörelse som inletts inför presidentvalet i april.

Kritiker inom bland annat muslimska samfund säger att regeringens initiativ är ytterligare ett försök att institutionalisera diskriminering, och att en religion inte kan hållas ansvarig för extremistiska terrordåd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV