Radar · Utrikes

Franska insatser för att minska extremism

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin.

President Emmanuel Macrons regering föreslår åtgärder för att påverka de islamiska samfunden i Frankrike. De politiska insatserna genomförs för att minska extremistiskt inflytande i religionsutövandet.

Bland förslagen finns skapandet av ett nytt råd som består av både religiösa ledare och lekmän. Även kvinnor ska ingå i gruppen.

Det politiska initiativet grundar sig i bland annat ett ökat antal extremistdåd i Frankrike samt ett förhållandevis stort antal fransmän som begav sig till Syrien för att strida för den islamistiska terrorgruppen IS.

Gruppen kallas för Forum för islam i Frankrike och presenteras officiellt av landets inrikesminister Gérald Darmanin på lördagen.

Men det politiska initiativet ses också som ett försök från president Macron att ta upp politiska ämnen som högerpartier i landet gjort till valfrågor. Utspelet är också en del av den valrörelse som inletts inför presidentvalet i april.

Kritiker inom bland annat muslimska samfund säger att regeringens initiativ är ytterligare ett försök att institutionalisera diskriminering, och att en religion inte kan hållas ansvarig för extremistiska terrordåd.