Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Rekordmånga svältande och undernärda barn i Jemen

Läkare utan gränser påpekar att svält förekom i Jemen redan innan kriget började.

Antalet svältande barn i Jemen ökar i snabb takt. Problemet är inte att det är brist på mat – vilket annars brukar vara orsaken till svältkatastrofer – utan att människor inte längre har råd att köpa mat efter den över sex år långa konflikten som fått den lokala valutans värde att sjunka kraftigt.

– Den nästan sju år långa konflikten har allvarligt påverkat landets ekonomi och har försvagat det redan svaga hälso- och sjukvårdssystemet. Situationen blir värre för varje dag som går, säger Nicholas Papachrysostomou, Läkare utan gränsers chef i Jemen, i ett pressmeddelande.

Läkare utan gränser påpekar att svält förekom i Jemen redan innan kriget började. Men sedan det bröt ut har läget förvärrats. I Hajjah-guvernatet i nordvästra Jemen är det allt fler barn som är undernärda. Under 2021 ökade antalet fall lavinartat, enligt organisationens data. Problemet är inte främst att det saknas mat i Jemen – något som annars brukar vara fallet vid omfattande svältkatastrofer. Problemet är att över 70 procent av befolkningen lever i fattigdom samtidigt som priserna stiger. Syre rapporterade i förra veckan om att levnadskostnaderna i Jemen under hösten har nått rekordhöga nivåer. Dagligvaror som mjöl och mjölk kostar idag det mångdubbla mot tidigare.

Ond cirkel

På ett sjukhus i staden Abs finns en klinik för undernärda barn. De har jobbat för full kapacitet, och ibland över det, under hela 2021. Totalt behandlade kliniken 3377 patienter mellan januari och november i år. Läkare utan gränser har under samma period märkt av en ökning av undernärda barn med medicinska konplikationer, mestadels luftvägsinfektioner och akut diarré på 76 procent. Värst är det för barn mellan noll och fem år, vilka utgör en stor del av deras patienter. Nyblivna mammor är också ofta undernärda, vilket gör att barnet löper en högre risk att födas undernärt. Brist på sjukvård, särskilt för de som bor i avlägsna områden, är också en utmaning.

Många av barnen som behandlas på kliniken i Abs med stöd av Läkare utan gränser blir först bättre, för att sedan bli undernärda igen. Det är en ond cirkel där grundorsakerna till svälten fortsätter existera. Barn blir således undernärda gång på gång, behandlas gång på gång, och så håller det på.

2019 varnade FN för att svält eventuellt har använts som ett vapen i kriget i Jemen, något som skulle kunna utgöra krigsbrott.

Läs mer:

Levnadskostnaderna på rekordhög nivå

Jemen: 3 barn dödade på 72 timmar i striden om Marib

Svält som vapen i Jemen

Striderna rasar i Jemen: Civila betalar ett högt pris

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV