Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Linde varnar för utvecklingen i Bosnien

Bosnienserben Milorad Dodik.

Bosnienserber förbereder frigörelse från centralstyret i Bosnien-Hercegovina. Sveriges utrikesminister Ann Linde oroas över utvecklingen, medan Tyskland kräver sanktioner.

I fredags satte bosnienserbiska parlamentariker igång en kontroversiell process om utökat självstyre.

Det regionala parlamentet i Srpska antog då ett förslag om att den lokala regeringen ska frigöra sig från tre grundläggande institutioner i centralstyret: militären, skattesystemet och rättsväsendet.

Nära konflikt

– Så här nära en riktig konflikt har det inte varit sedan kriget i slutet av 1990-talet. Det finns en påtaglig oro, sade Linde (S) vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Utvecklingen kommenteras också av Tysklands nytillträdda utrikesminister Annalena Baerbock från De gröna. Tyskland vill se EU-sanktioner riktade mot ledaren för bosnienserberna, Milorad Dodik.

Dodik är Republika Srpskas representant i Bosnien-Hercegovinas tredelade ledarskap. Men han är kritisk till statsbildningen, och anser att den är en ”pappersprodukt” skapad genom en FN-stadga.

Två entiteter

Republiken Srpska är en av Bosnien-Hercegovinas två entiteter. Den andra är Federationen Bosnien och Hercegovina. Delstaten nådde internationellt erkännande i samband med Daytonavtalet 1995.

– Jag är väldigt oroad och därför har både jag och generalsekreteraren (i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE – Helga Schmid) gjort ett mycket tydligt uttalande om detta, sade Linde om utvecklingen i regionen.

– Det var mycket påtagligt när jag besökte Sarajevo för ett tag sedan. Alla internationella organisationer – OSSE, FN, EU och Europarådet – hade samma bedömning, säger Linde och konstaterar att det är många unga som har ”både jobb och bostad som lämnar för att man är så orolig”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV