Radar · Utrikes

Linde varnar för utvecklingen i Bosnien

Bosnienserben Milorad Dodik.

Bosnienserber förbereder frigörelse från centralstyret i Bosnien-Hercegovina. Sveriges utrikesminister Ann Linde oroas över utvecklingen, medan Tyskland kräver sanktioner.

I fredags satte bosnienserbiska parlamentariker igång en kontroversiell process om utökat självstyre.

Det regionala parlamentet i Srpska antog då ett förslag om att den lokala regeringen ska frigöra sig från tre grundläggande institutioner i centralstyret: militären, skattesystemet och rättsväsendet.

Nära konflikt

– Så här nära en riktig konflikt har det inte varit sedan kriget i slutet av 1990-talet. Det finns en påtaglig oro, sade Linde (S) vid EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen.

Utvecklingen kommenteras också av Tysklands nytillträdda utrikesminister Annalena Baerbock från De gröna. Tyskland vill se EU-sanktioner riktade mot ledaren för bosnienserberna, Milorad Dodik.

Dodik är Republika Srpskas representant i Bosnien-Hercegovinas tredelade ledarskap. Men han är kritisk till statsbildningen, och anser att den är en ”pappersprodukt” skapad genom en FN-stadga.

Två entiteter

Republiken Srpska är en av Bosnien-Hercegovinas två entiteter. Den andra är Federationen Bosnien och Hercegovina. Delstaten nådde internationellt erkännande i samband med Daytonavtalet 1995.

– Jag är väldigt oroad och därför har både jag och generalsekreteraren (i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE – Helga Schmid) gjort ett mycket tydligt uttalande om detta, sade Linde om utvecklingen i regionen.

– Det var mycket påtagligt när jag besökte Sarajevo för ett tag sedan. Alla internationella organisationer – OSSE, FN, EU och Europarådet – hade samma bedömning, säger Linde och konstaterar att det är många unga som har ”både jobb och bostad som lämnar för att man är så orolig”.