Startsida - Nyheter

Energi · Mat med Jenny

Kokböcker som förbättrar världen

Höstens och vinterns veganska bokskörd borde falla de flesta i smaken.

I förra veckans Syre berättade kakboksförfattaren Karolina Tegelaar om hur hennes bok Vegansk bakning fick utmärkelsen Årets söta bakverk av Måltidsakademien 2020. Förra veckan kammade hon hem ytterligare en guldmedalj för nya boken Julens veganska bakning (Praefekt Omnimedia) i kategorin Årets vegetariska måltidslitteratur.

Det var på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm som galan ägde rum och juryns motivering löd som följer: ”Ett makalöst praktverk med ett enormt kunskapsinnehåll och ett suveränt illustrationsmaterial. Betänk att hela boken specifikt behandlar julens veganska bakning. Ett nytt sätt att baka kakor och förbättra världen. Ingen bakbok i mängden.”

Lite annat fokus har nya kokboken Ät färg spring berg – frukost och fika (Grenadine förlag) av systrarna Lina och Sanna El Kott Helander. Boken är en uppföljare av Ät färg spring berg – vego, naturligt, näringsrikt som kom i våras. De båda systrarna är matkreatörer och elitlöpare inom skyrunning. De vill med böckerna inspirera till goda, näringsrika rätter och samtidigt visa att det går att prestera på elitnivå med växtbaserad kost.

Julkålroten får nytt liv

För den som ser fram emot julbordet kan höstens nyhet Magic vegan julbordsju klassiska turer (Isaberg förlag) av författaren Barbara Kjellström och kocken Camilla Danilda passa. I boken bjuds det på moderna klassiker som skärgårdsaubergine och senapsbakad kålrot, men också hyvelbara, kryddiga ostar och godsaker som saffranskaka. Författarna släpper också i dagarna en uppföljare med namnet Magic vegan vardag med enkla recept för hemmakocken. Boken är indelad i veckodagar, där varje dag har sju olika recept med både klassisk husmanskost och inspiration från olika delar av världen.

Flitiga Syreläsare minns kanske porträttet av Amanpreet Singh Sangha, som i våras bjöd på sina indiska favoritrecept. Planerna var att skriva en kokbok tillsammans med sambon och matprofilen Mattias Kristiansson. Nu finns den ute i bokhandlarna under namnet Green India (Vegovärlden AB). Green India innehåller 200 recept på välkända, indiska rätter men även klassiker som vi kanske inte alltid hittar på restaurangerna i Sverige. I boken gör författarna en djupdykning i curry, kofta, street food, tillbehör, drycker och desserter.

Historisk guidning med farmor

En trevlig liten bok från höstens bokskörd är Sanna Brådings Söderkisarna lär sig leva veganskt – för djurens skull (Boksmart), med illustrationer av Karin Boström. Boken är anpassad för åldern 6-9 år och innehåller inte bara recept, utan läsarna får följa med Billie, Otis och deras mamma till en gård där de får lära sig att djur kan fara illa. Då känns det bra i magen med mammas veganska pannkakor och annat gott. Boken ska få två uppföljare med fokus på att leva veganskt även för planeten och för hälsan.

En annan sprillans ny bok som blandar berättelser med recept är Min farmor var vegan (Lassbo förlag) av kocken och matinspiratören Anna H Lundahl. I boken berättar författaren sin familjs historia parallellt med vegetarianismens, hälsorörelsens, miljörörelsens och djurrättsrörelsens historia i Sverige och Västvärlden. Detta varvas med ett 50-tal recept från tre generationers gröna kök. I boken deltar också medförfattare som politikerna Rebecka Le Moine och Sofia Arkelsten, historikern Lars Gahrn, stjärnkocken Anders Ramsay och djurrättsexperten Roger Pettersson med fakta inom sina respektive specialområden.

Läs mer:

Karolinas böcker siktar mot kakstjärnorna

Med passion för det indiska köket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV